SPF, UVA, UVB – znate li šta znače ove skraćenice?

by | 24 Juna, 2022
SPF UVA UVB sta znace ove skracenice

Znate li šta znače skraćenice SPF, UVA, UVB… koje viđate na pakovanjima preparata za njegu kože lica i tijela? Slijede objašnjenja…

Bez obzira na godišnje doba i temperaturu na termometru, zaštita kože od štetnog sunčevog zračenja se podrazumijeva. Treba li da ponavljamo da vam je SPF zaštita neophodna cijele godine?! Sada je, svakako, vrijeme da bez nje ne izlazite iz kuće!

SPF, UVA, UVB – šta znače ove skraćenice?

Primijetili ste možda da neki kozmetički proizvodi, poput pudera ili tonirane kreme, nose oznaku SPF 15, a da li je to dovoljno da vas zaštiti od ultraljubičastih zraka? Kratko i jasno – nije. To samo znači da vam za zaštitu (lica) treba krema sa visokim zaštitnim faktorom.

Šta je UVA, a šta UVB?

Ultraljubičasto zračenje (UV) dijelki se na UVA, UVB i UVC zrake, ali C zrake ne dopiru do površine Zemlje, pa tako ne dolaze ni do naše kože. UVA (A = aging, starenje) i UVB (B = burn, opekotine) zrake zato jako utiču na zdravlje i izgled naše kože.

Pročitajte i… Važnost SPF-a i pravilna zaštita od UV zračenja

UVB zrake kraće su od UVA i prodiru u površinski sloj kože te su glavni krivac za opekotine i nastanak kožnih tumora. S druge strane, UVA zrake prodiru dublje u kožu gdje se nalaze kolagen, elastin i druga vlakna koja koži daju mladenački izgled. Zbog djelovanja UVA zraka, koža je podložna alergijama, hiperpigmentaciji te takozvanom fotostarenju koje se prepoznaje po nastanku dubokih bora; nastanku tamnih mrlja na tijelu (tzv. staračkih pjega); smanjenju elastičnosti i čvrstoće kože; nastanku pjegica; popucalim kapilarama na licu;
grubljoj i suhoj koži!

SP Faktor

SPF indeks zaštite od sunca odnosi se na količinu vremena koje provedete izloženi na suncu. Dakle, SPF se odnosi samo na UVB zračenje, osim ako je SPF 50. Dakle, kada nosite SPF 30, možda nećete izgorjeti, ali sunce neometano oštećuje vašu kožu.

Pročitajte i… Dva važna savjeta za pametno sunčanje!

Tako, na primjer, faktor 30 omogućava oko 300 minuta na suncu bez opekotina, a s većim faktorom, produžava se i vrijeme boravka na suncu. Ipak, ni uz zaštitne kreme, nemojte provoditi puno vremena na suncu, posebno na plaži. Držite se hlada i pijte puno tekućine kako tijelo ne bi dehidriralo.

Šta znači PA ++++ oznaka

Ovo je merenje koje dolazi iz Japana i sve češće se upotrebljava – ima skalu od PA + do PA ++++, sa znakom + koji pokazuje kolika je zaštita od UVA zraka.

ljepotaizdravlje.ba

Wavebreakmedia / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.