Umivanje toplom ili hladnom vodom – šta je bolje?

by | 11 Maja, 2024

Da li je bolje umivati se hladnom ili toplom vodom, vječita je dilema koja muči brojne pripadnice ljepšeg spola

Veliki broj žena ujutru se umiva vrućom vodom, ali na razočaranje mnogih to nije najbolja opcija za kožu, jer topla voda može izazvati niz problema na licu. Naime, ona može da ispere prirodna ulja sa lica i da na taj način dovede do isušivanja kože i učini je dehidriranom, a topla voda neće biti od koristi čak ni u slučaju da imate masnu kožu lica.

Razlog je taj što će, kad topla voda isuši prirodna ulja, lojne žlijezde da povećaju njihovu proizvodnju, što može dovesti do toga da koža postane još masnija. Ona će se tada više sijati, a velika je vjerovatnoća da se pojave i akne.

S druge strane, ne bi trebalo pretjerivati ni kada je riječ o umivanju hladnom vodom. Ona može da ublaži natečenost, ali s druge strane steže pore kože. Kad se pore stegnu, bakterije i prljavština ostaju zarobljeni, što može da dovede do pojave mitesera i akni.

Najbolja opcija je, kažu beauty stručnjaci, da lice umivate mlakom vodom. Pored toga, najvažniji korak je čišćenje lica minimum jednom dnevno, a poželjno je dva puta, ujutru i navečer, pogotovo ako se svakodnevno šminkate.

Svakom tipu kože odgovara drugačije sredstvo za čišćenje lica, ali ona koja sadrže aktivni ugalj mogu se, na neki način, smatrati univerzalnim jer on ima brojne prednosti za kožu – temeljno čisti lice, smanjuje pore i akne i djeluje protuupalno.

Na vrhu liste, kada je riječ o njezi kože lica, je i nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom. Oko 90% procesa starenja kože povezano je s djelovanjem UV zraka, a uz to postoji i rizik od raka kože, tako da je važno nanijeti minimum SPF 30 ukoliko ćete duže vrijeme boraviti na suncu.

Ako želite pravilno nanijeti SPF, ovo su pravila kojih se trebate pridržavati

 

ljepotaizdravlje.ba

iStock/Getty Images Plus