Učenje pozitivno utiče na zdravlje

by | 1 Marta, 2011

Studiranje, posebno ono koje zahtijeva duži vremenski period, uprkos stresu zbog ispita, pozitivno utiče na zdravlje ljudi, jer reguliše krvni pritisak i time sprečava bolesti poput srčanog i moždanog udara ili otkazivanja rada bubrega. 

Studija objavljena u čaospisu BMC Public Health je pokazala i da je ta veza izraženija kod žena nego kod muškaraca. 

Naučinici su analizirali podatke prikupljene tokom 30 godina od blizu 4.000 ljudi, podijeljenih u tri kategorije: oni sa niskim stepenom obrazovanja (12 godina ili manje), sa srednjim (13 do 16 godina) i visokim stepenom obrazovanja (17 i više godina). Zatim su izračunali prosječni sistolički krvni pritisak za taj period. 
Žene sa niskim stepenom obrazovanja imale su za 3,26 mmHg viši krvni pritisak od onih sa višim stepenom obrazovanja, dok je kod muškaraca ta razlika iznosila 2,26 mmHg. 

I kada su i drugi faktori, kao što je pušenje, lijekovi za hipertenziju i konzumiranje alkohola, uzimani u obzir, efekat veze između obrazovanja i krvnog pritiska i dalje je bila očigledan, premda na mnogo nižem nivou. 

Pokazalo se da osobe koje provedu kraće vrijeme u klupi obično obavljaju stresnije poslove koji se povezuju sa povišenim krvnim pritiskom. 

"Manje obrazovane žene su sklonije depresiji, imaju veće šanse da budu samohrane majke i žive ispod praga siromaštva", kazao je u izjavi za BBC vođa istraživanja, profesor Erik Louks sa Univerziteta Braun.