Bh. dizajner Milan Senić i glumac Alen Konjicija donose NOVA PRAVILA muške mode

by | 21 Decembra, 2023

Na 29. Sarajevo Film Festivalu pažnju svih koji su pratili ili posjetili festivalske događaje privukao je mladi glumac atraktivnog izgleda, ali i jednako tako zanimljvog stylinga

Iz dana u dan sa nestrpljenjem se iščekivalo šta će Alen Konjicija nositi narednog festivaskog dana. Pozitivne kritike, oduševljenje, inovativnost, svježina ideja, hrabrost – riječi su kojima je opisan svaki look prezentiran na fastivalskom crvenom tepihu koji su rezultat suradnje dizajnera Milana Senića i mladog glumca.

Kako je moda najvažnijja sporedna stvar na filmskim festivalima ona zauzima značajno mjesto u općoj atmosferi fastivala. Stiče se dojam da je ovaj put muška moda dobila na značaju te da su ovi dečki uspostavili neka nova pravila i standarde kada je u pitanju pojavljivanje muškaraca na filmskom festivalu. Minimalistička estetika, stroga forma signature fitovane košulje koje naglašavaju savršenu figuru, stilizirana kimona koja daju samurai touch, cargo i široke hlače opis je sedam lookova koji su ova dva umjetnika prezentirali na crvenom tepihu tokom festivalskih dana. Netipično odjevnim kombinacijama za ovakve prigode klasičnu obuću hrabro su zamijenili tenisicama.

Spontano Alen je angažovao mladu fotografkinju Ajlu Jašarević, te je snimljen editorial sa svim lookovima koje su Milan i Alen kreirali za potrebe njegovog pojavljivanja u ulozi hosta crvenog tepiha. Svaki look prikazan je kroz različitu scenografiju gdje su prepoznatljive sarajevske lokacije poslužile kao kulisa za ovu modnu priču. Ajlin vizualni senzibilitet na auteničan način je dokumentovao kreativnu fuziju zrelosti Milanovog dizajna i Alenove svježe glumačke karizme.

Posebna sinergija mode i fotografije kao vizuelnih jezika svakim stylingom, lokacijom i atmosferom priča priču pod zajedničkim nazivom NOVA PRAVILA.

Kao dizajner volim zadatke koji me izbacuju iz zone komfora. Mladi i perspektivni glumac Alen Konjicija, kontaktirao me i predložio suradnju. Moj dizajn je uglavnom prepoznat od zrelije publike, te sam Alenov prijedlog vidio kao priliku da se obratim mlađoj publici. Lookovi koje smo Alen i ja kreirali za potrebe njegovog angažmana host-a na crvenom tepihu SFF-a predstavljaju svojevrsno putovanje kroz moju dizajnersku prošlost, sadašnjost i budućnost. Nakon isprobavanja prvog outfita shvatio sam da upravo kreiramo nešto autentično i drugačije. Iako smo imali malo vremena za pripremu svih lookova, proces je tekao baz poteškoća. Ideje su dolazile i uhvatili smo kreativni flow. Kao dizajneru, stilisti i kostimografu jako mi je bitno kako se osjeća osoba sa kojom surađujem. Svaki look smo doživjeli kao prostor za igru, ekspresiju ličnih kreativnosti, kokreaciju, pomjeranje granica u percepciji estetike muške mode. Kriterij po kojem smo napravili selekciju lookova je bio da smo zadovoljni finalnim rješenjem i da se Alen, što je u odnosu glumac-kostimograf jako bitno, u tome osjeća kao najbolja verzija sebe. Naša suradnja predstavlja sinergiju svježine, hrabrosti, odvažnosti generacija koje tek stupaju na scenu i imaju šta da pokažu, kazao je dizajner Milan Senić.

Kao mladom umjetniku bitno mi je stupiti u suradnju sa nekim ko će me umjetnički nadahnuti, a to sam dobio kroz suradnju sa dizajnerom Milanom Senićem. Sretan sam što sam imao priliku da kreiram, surađujem i učim sa nekim čiji rad i postignuća vrijednujem. Oštre linije, studiozan izbor materijala, strpljivost i osjećaj perfekcije kojim odišu Milanovi komadi odjeće dali su mi samopouzdanje i hrabrost u obavljanju zadatka host-a.

Nalazimo se na prostoru gdje muška moda ostaje neupečatljiva, neutralna i nepravedno zapostavljena. U ovoj suradnji, otvorio mi se jedan novi prostor za istraživanje teme muške mode i ličnog doživljaja iste, te sam shvatio da moda može biti kreativna igra, način izražavanja, mogućnost usavršavanja sebe. Angažman na Sarajevo Film Fastivalu mi je bila prilika da pokrenem nešto novo i drugačije po pitanju odnosa prema modi. Kao apsolvent Akademije scenskih umjetnosti, glumac, modu doživljavam kao neku vrstu kostima, kao što je to slučaj u pozorištu i na filmu. Značajno utiče na kreiranje lika a komunicira na različitim nivoima. 

Sretan sam biti u prilici da surađujem sa kreativnim i talentovanim ljudima. Tada se rađa čista umjetnost lišena ega. Rezultat suradnje Milana i mene svojim fotografskim objektivom zabilježila je Ajla Jašarević. Iako na početku svoje karijere, Ajla je uspjela na najbolji mogući način predstaviti magiju svih odjevnih kombinacija kao i jedinstvenu festivalsku atmosferu, istakao je mladi glumac Alen Konjicija.

***

Modni dizajn i styling: Milan Senić
Glumac: Alen Konjicija
Fotografija: Ajla Jašarević

ljepotaizdravlje.ba

Ajla Jašarević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.