Otvorena izložba “Čista umjetnost” u sklopu inicijative kompanije Nestlé

by | 14 Septembra, 2021
Izlozba Cista umjetnost Nestle 01

“Čista umjetnost”, izložba u sklopu inicijative kompanije Nestlé, otvorena je juče u prizemlju Sarajevo City centra. 

Izložbu “Čista umjetnost” čini pet umjetničkih djela, nastalih od otpadnog materijala kojem su poznati umjetnici dali novu svrhu i pretvorili ga u vizionarska djela sa snažnom porukom o važnosti čuvanja prirode. Djela, od kojih najveće ima promjer od čak tri metra, predstavljaju izgled flore i faune ukoliko se o njima ne počnemo brinuti. Izložba će do 15. septembra biti otvorena je za javnost.

Izlozba Cista umjetnost Nestle

Foto: PROMO

Kompanija Nestlé, uz podršku Udruženja “Ruke” i Let's Do It, te prijatelja projekta, Sarajevo City Centar i MCI, pokreće lokalnu inicijativu za očuvanje prirode “Čista umjetnost'”. Izložba je samo jedna od aktivnosti kojom kompanija Nestlé želi doprinijeti u osvještavanju javnosti o ovoj važnoj temi.

Zanimljive skulpture

Pet zanimljivih skulptura ove izložbe djela su kreativnih ruku lokalnih umjetnika Centra za umjetnost i umjetničku edukaciju “ArkA”: Marko Frančešćević (Morska zvijezda), Adis Lukač (Američki ždral), Hana Hurem (Kit), Denis Haračić i Eldina Kožljak (Podvodni VS zemljani svijet), te Samir Sućeska (Kornjača), pod vodstvom koordinatora, Amera Hadžića i Amele Hadžimejlić.

Izlozba Cista umjetnost Nestle

Foto: PROMO

Svako djelo svojim veličinom, ali i snažnom porukom jasno ističe važnost širenja svijesti o ovoj tematici. Cilj same inicijative jeste potaknuti svakog od nas na djelovanje kada je riječ o smanjenju otpada, recikliranja i ponovne upotrebe materijala, ali i očuvanja vodnih resursa i šuma.

“Čista umjetnost” novi je projekt koji Nestlé pokreće u BiH s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja okoline. U cilju lokalnog doprinosa očuvanju zelenih površina, Nestlé će donirati sadnice školama u BiH koje su dio projekta Zdravo! Želimo da inspirišemo građane kako bi malim, svakodnevnim koracima doprinijeli pozitivnim ekološkim promjenama. Potičemo tako i vlastite zaposlenike da se uključe i svojim pozitivnim primjerom takođe učestvuju u kampanji, te smo nedavno održali akciju čišćenja zelenih površina u kojoj je učestvovalo preko 40 volontera i u nekoliko sati skupili više od 4.500 kilograma otpada – izjavio je Milan Dukić, direktor prodaje Nestlé Adriatic u BiH.

Izlozba Cista umjetnost Nestle

Foto: PROMO

Dukić je naglasio i da transformacija prema održivosti zahtijeva radikalne akcije u cijelom Nestlé lancu vrijednosti, od prelaska na obnovljive izvore energije u fabrikama i kancelarijama, preko traženja inovativnih rješenja za pakovanje proizvoda, pa sve do saradnje s dobavljačima i poljoprivrednicima na osiguranju održivog sistema hrane.

Kompanija MCI se rado pridružila inicijativi “Čista umjetnost” koju je naš dugogodišnji partner Nestlé pokrenuo jer smatramo da je važno stvarati savezništva s ciljem očuvanja prirode. Ova izložba je samo primjer kako svijet može da izgleda, a na nama je da to ne dopustimo. Zbog toga su naši uposlenici učestvovali i u akciji čišćenja, kako bi pokazali da svi moramo krenuti od sebe kako bi pravili velike promjene – rekao je Robert Sabljić, direktor kompanije MCI.

Izlozba Cista umjetnost Nestle

Foto: PROMO

Podrška projektu Let's Do It

Inicijativa je pokrenuta i kao podrška velikoj akciji čišćenja, u organizaciji projekta Let's Do It, Udruženja “Ruke”. Ove godine Svjetski dan čišćenja obilježava se 18. septembra u 180 zemalja, a jedna od njih je i Bosna i Hercegovina. Let’s Do It tim Bosne i Hercegovine će na ovaj dan uz pomoć lokalnih timova čistiti na više od 30 lokacija širom naše zemlje.

Zadovoljstvo nam je da je velika i uspješna kompanija kao što je Nestlé prepoznala potencijal za saradnju s našim Udruženjem i da smo kroz ovu izložbu zajedno napravili uvertiru za Svjetski dan čišćenja. Bitno je da prepoznamo da otpad nije samo smeće već i resurs i da je važno da ovako uticajne kompanije povećavaju ekološku osviještenost, kako lokalno, tako i globalno – izjavila je Nejra Pašić, PR Udruženja građana “Ruke”, projekta Let's Do It BiH.

Izlozba Cista umjetnost Nestle

Foto: PROMO

Tema izložbe – briga za prirodu

Umjetnička djela, koja predstavljaju životinjski i biljni svijet, su nastala u saradnji s pomenutim umjetnicima, koji su od osiguranog, otpadnog materijala pripremili svoje umjetnine i na taj način doprinijeli “Čistoj umjetnosti”.

Umjetnost je jedna od najvažnijih faza u evoluciji čovjeka i pomaže da svijet gleda s različitih gledišta. Briga za planetu i važnost rapidnog djelovanja ka njenom očuvanju upravo je tema ove izložbe. Mi ćemo nastaviti raditi djela od prirodnih materijala i nadamo se vremenima kada će materijali koji su reciklaža biti svedeni na minimum, a za taj minimum mi ćemo nastaviti da doprinosimo krajnjem cilju – poručio je Adis Lukač, član Centra za umjetnost i umjetničku edukaciju “ArkA”.

Izlozba Cista umjetnost Nestle

Foto: PROMO

Kompanija nastavlja da radi na podizanju svijesti o važnosti brige za okolinu i većoj aktivaciji industrije po ovom pitanju, kao i s investicijama za bolju, zdraviju i održivu budućnost.

Više pronađite na nestle.ba

PROMO

https://www.nestle.ba/PROMO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.