Bijele kocke

by | 29 Maja, 2013

Sastojci:

  • 500 g ”pti ber” keksa
  • 5 dl slatke pavlake
  • 200 g putera
  • 100 g čokolade
  • 1,3 l mlijeka
  • 150 g griza
  • 150 g šećera
  • 2 žumanjka

Priprema:

1. U manju šerpu sipati 1 l mlijeka pa dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Zatim postepeno dodavati griz uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati umućene žumanjke i dobro izmiješati.
3. U prohlađenu smjesu od griza dodati puter i miješati dok se ne otopi.
4. Posebo umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag, a zatim dodati rendanu čokoladu i polako promiješati.
5. Pripremiti odgovarajuću tepsiju pa u nju poslagati keks natopljen mlijekom. Premazati polovinom fila od griza i ostaviti da se stegne. Zatim nanijeti polovinu šlaga od slatke pavlake. Isti postupak filovanja (keks, fil od griza, šlag) ponoviti još jednom.
6. Gotov kolač ostaviti u frižideru da se stegne pa ga isjeći na kocke.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.