Brazilski rolat

by | 26 Decembra, 2013

brazilski-rolat

Sastojci:

Za kore:

  • 5 jaja
  • 250 g margarina
  • 250 g šećera
  • 250 g oštrog brašna
  • prstohvat soli

Za fil:

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 4 dl slatke pavlake
  • 100 g mljevenih lješnjaka

Za dekoraciju:

  • 50 g čokolade u prahu

Priprema:

Fil:
1. Sjediniti slatku pavlaku s izlomljenom čokoladom i skuhati na pari.
2. Ostaviti da se dobro ohladi, a zatim mikserom umutiti u čvrst šlag. Dodati u njega mljevene lješnjake i dobro izmiješati.

Kore:
1. Omekšali margarin umutiti sa šećerom, a potom dodavati jedan po jedan žumanjak muteći mikserom da se dobije ujednačena smjesa.
2. Posebno umutiti bjelanjke s prstohvatom soli u čvrst snijeg.
3. Sjediniti smjesu od žumanjaka sa šamom od bjelanjaka. Zatim postepeno dodavati oštro brašno miješajući dok se sastojci ne sjedine.
4. Isjeći 5 listova papira za pečenje dimenzije 37×34 cm. Jedan po jedan list papira pomoću ravnog noža premazivati tankim slojem pripremljene smjese za koru. Papir premazan smjesom peći na izvrnutom plehu u zagrijanoj rerni na 200 *C 5-7 min. Ispeći 5 kora. Prilikom pečenja korice ne smiju da porumene. Pečene korice vaditi, ali ne odvajati od papira i prekrivati ih vlažnom krpom da bi zadržale elastičnost.

Finalni postupak:
1. Uzeti jednu koru i premazati je tankim slojem fila pa uviti u čvrst rolat. Potom drugu koru premazati filom te na nju staviti uvijeni rolat i urolovati. Isti postupak filovanja i rolovanja ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal.
2. Oblikovani rolat uviti u krpu i ostaviti u frižideru da se stegne. Na kraju ga posuti čokoladom u prahu.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.