Čokoladna napolitanka

by | 21 Maja, 2013

Sastojci:
Za kore:

  • 8 bjelanaca
  • so
  • 10 kašika šećera
  • 10 kašika brašna
  • 4 kašike kakaoa
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanil-šećer
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 dl jogurta
  • 2 dl ulja
  • 3 dl čokoladnog mlijeka

Za fil I:

  • 8 žumanjaka
  • 200 g šećera
  • 2 vanil-šećera
  • 1 dl mlijeka
  • 100 g mlijeka u prahu
  • 200 g putera
  • 200 g čokolade u prahu
  • 100 g mljevenih lješnjaka
  • 2 ml slatke pavlake

Za fil II:

  • 4 dl slatke pavlake
  • 1 šlag fiks
  • 1 dl kisele pavlake

Priprema:

Kore:

1. Bjelanca sa malo soli umutiti u čvrst šlag. Zatim postepeno dodavati šećer i vanil-šećer muteći sve dok se šećer ne otopi.
2. Umiješati ulje, jogurt i mješavinu brašna, praška za pecivo, kakaoa i cimeta pa promiješati.
3. Smjesu sipati u pleh i peći u zagrejanoj rerni na 160 ºC dok tijesto ne porumeni.
4. Pečenu koru natopiti čokoladnim mlijekom a zatim je uzdužno presjeći napola.

Fil I:

1. Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom i vanil-šećerom i kuhati na pari dok šećer ne otopi.
2. Dodati mlijeko i mlijeko u prahu i nastaviti sa kuhanjem na pari dok se ne zgusne. Potom dodati čokoladu u prahu i promiješati.
3. U ohlađeni fil dodati puter, mljevene lješnjake, šlag od slatke pavlake i umutiti mikserom.

Fil II:

1. Umutiti slatku pavlaku, šlag fiks i kiselu pavlaku u šlag.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati polovinom fila I a potom nanijeti polovinu fila II i preklopiti drugom korom. Postupak ponoviti još jednom. Tortu dekorisati po želji.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.