Čokoladna torta s višnjama

by | 6 Jula, 2013

Sastojci:
Za koru:

  • 6 jaja
  • 140 g margarina
  • 140 g šećera
  • 1 vanil-šećer
  • 140 g mljevenih badema
  • 50 g čokolade za kuhanje
  • 30 g kakaoa
  • 1 kašika ruma

Za fil I:

  • 125 g margarina
  • 125 g šećera u prahu
  • 1 vanil-šećer
  • 50 g čokolade za kuhanje
  • 20 g kakaoa
  • 2 jajeta
  • 300 g zamrznutih višanja

Za fil II:

  • 1 dl mlijeka
  • 2 dl slatke pavlake
  • 375 g čokolade za kuhanje
  • 50 g sjeckanih lješnjaka

Priprema:

Kora:

1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti margarin, šećer i vanil-šećer, a zatim dodati žumanjke te i njih umutiti. Potom dodati otopljenu čokoladu, kakao, mljevene bademe i promiješati.
3. Na kraju dodati snijeg od bjelanaca i polako promiješati varjačom.
4. Pripremljenu smjesu peći u okruglom kalupu za torte na 200 ºC dok ne porumeni.
5. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je poprečno presjeći napola da se dobiju 2 kore.

Fil I:

1. Sjediniti jaja sa šećerom u prahu i vanil-šećerom te kuhati na pari dok se ne dobije ujednačena smjesa.
2. U ohlađenu smjesu dodati pjenasto umućeni margarin i umutiti mikserom. Na kraju dodati otopljenu čokoladu i kakao pa promiješati.

Fil II:

1. Slatku pavlaku sjediniti sa mlijekom i ostaviti da proključa.
2. Čokoladu izlomiti na kocke i preliti ključalom smjesom od mlijeka i pavlake te miješati dok se ne rastopi. Ostaviti da se ohladi, a potom umutiti mikserom da se dobije fina krema.

Finalni postupak:

1. Prvu koru poprskati rumom, premazati je filom I, posuti ocijeđenim višnjama i preklopiti drugom korom.
2. Drugu koru poprskati sokom od ocijeđenih višanja, premazati filom II i posuti sjeckanim lješnjicima. Filovanu tortu dekorisati po želji.

Izvor: Dobra hrana