Đus torta

by | 14 Maja, 2013

Sastojci:
Za kore:

  • 18 bjelanaca
  • 390 g šećera
  • 450 g mljevenih oraha
  • 3 kašiku brašna

Za fil:

  • 18 žumanjaka
  • 18 kašika šećera
  • 2 dl đusa
  • 4 kašike gustina
  • 250 g margarina
  • 400 g šlaga
  • 4 dl kisele vode

Priprema:

Kore:

1. Umutiti 6 bjelanaca u čvrst snijeg. Zatim postepeno dodavati 130 g šećera muteći sve dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodati 150 g mljevenih oraha, 1 kašiku brašna i promiješati varjačom.
3. Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i sipati u njega smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način ispeći još 2 kore.

Fil:

1. Sjediniti žumanjke i šećer i kuhati na pari miješajući sve dok se šećer ne otopi.
2. Zatim sipati mješavinu đusa i gustina i nastaviti sa kuhanjem dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu smjesu dodati margarin i umutiti mikserom.
4. Šlag umutiti sa kiselom vodom.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati polovinom fila a zatim nanijeti trećinu šlaga i preklopiti drugom korom. Postupak filovanja ponoviti još jednom te završiti trećom korom i premazati je šlagom.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.