Gala torta

by | 28 Juna, 2013

Sastojci:
Za kore:

  • 12 bjelanaca
  • 240 g šećera
  • 200 g prženih mljevenih lješnjaka
  • 2 kašike oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za fil:

  • 12 žumanjaka
  • 1 l mlijeka
  • 3 pudinga od vanile
  • 3 kašike brašna
  • 150 g šećera
  • 250 g margarina
  • 200 g bijele čokolade
  • 200 g crne čokolade
  • 50 g pečenih mljevenih lješnjaka

Za glazuru:

  • 100 g bijele čokolade
  • 50 g crne čokolade
  • 50 g margarina

Priprema:

Kore:
1. Umutiti 6 bjelanaca u čvrst snijeg, a zatim postepeno uz neprestano mućenje dodavati 120 g šećera dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodati 100 g mljevenih lješnjaka, kašiku brašna i 1/2 praška za pecivo te polako promiješati varjačom.
3. Četvrtastu tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru. Pečene kore poprečno presjeći napola.

Fil:
1. U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile, brašnom i žumanjcima. Sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
2. U ohlađeni fil dodati pjenasto umućeni margarin i umutiti mikserom.
3. Dobijeni fil podijeliti na tri dijela. U prvi dio dodati otopljenu bijelu čokoladu, u drugi dio rendanu crnu čokoladu i mljevene lješnjake, a treći dio ostaviti žut.

Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati filom od bijele čokolade i preklopiti drugom korom. Potom nanijeti fil od crne čokolade i staviti treću koru. Na kraju premazati žutim filom i preklopiti posljednjom korom.
2. Na pari otopiti bijelu čokoladu sa margarinom i preliti preko torte. Dekorisati otopljenom crnom čokoladom.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.