Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kora:
1. Pjenasto umutiti jaja i šećer. Potom dodati ulje, brašno, cimet i prašak za pecivo te sve zajedno umutiti mikserom.
2. Tepsiju nauljiti i posuti brašnom, poslagati po dnu kolutove banana, ostavljajući razmake između njih. Preliti ih pripremljenom smjesom za koru i peći na 180ºC dok ne porumeni.
Fil:
1. U šerpu sipati 300 g šećera i zagrijevati na umjerenoj temperaturi, dok se ne karamelizuje. Potom dodati toplu slatku pavlaku i nastaviti sa kuhanjem miješajući, dok karamel ne dobije potrebnu gustinu. Skloniti sa ringle pa u topao fil dodati margarin. Promiješati i ostaviti da se ohladi.
2. Umutiti šlag s mlijekom, a zatim dodati polovinu fila od karamele i promiješati.
Finalni postupak:
Pečenu koru premazati filom od karamela i šlaga, poslagati kolutove banana i premazati preostalim karamel filom. Odgore posuti rendanom čokoladom.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept