Karamel kolač s bananama

by | 2 Novembra, 2013

karamel-kolac

Sastojci:
Za koru:

  • 2 banane
  • 4 jajeta
  • 180 g mekog brašna
  • 1 dl ulja
  • 10 g cimeta
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 kašike šećera

Za fil:

  • 300 g šećera
  • 2 dl slatke pavlake
  • 150 g margarina
  • 200 g šlaga
  • 2,5 dl mlijeka
  • 4 banane

Za dekoraciju:

  • 100 g čokolade

Priprema:

Kora:
1. Pjenasto umutiti jaja i šećer. Potom dodati ulje, brašno, cimet i prašak za pecivo te sve zajedno umutiti mikserom.
2. Tepsiju nauljiti i posuti brašnom, poslagati po dnu kolutove banana, ostavljajući razmake između njih. Preliti ih pripremljenom smjesom za koru i peći na 180ºC dok ne porumeni.

Fil:
1. U šerpu sipati 300 g šećera i zagrijevati na umjerenoj temperaturi, dok se ne karamelizuje. Potom dodati toplu slatku pavlaku i nastaviti sa kuhanjem miješajući, dok karamel ne dobije potrebnu gustinu. Skloniti sa ringle pa u topao fil dodati margarin. Promiješati i ostaviti da se ohladi.
2. Umutiti šlag s mlijekom, a zatim dodati polovinu fila od karamele i promiješati.

Finalni postupak:
Pečenu koru premazati filom od karamela i šlaga, poslagati kolutove banana i premazati preostalim karamel filom. Odgore posuti rendanom čokoladom.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.