Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
Za fil I:
Za fil II:
Za glazuru:
Priprema:
Fil I:
1. U šerpi sjediniti vodu i šećer pa prokuhati da bi se šećer otopio.
2. Šećerni sirup preliti preko mljevenog keksa, dodati čokoladu u prahu te sve zajedno izmiješati da se dobije ujednačena smjesa.
3. Posebno umutiti margarin pa sjediniti sa smjesom od keksa i izmiješati.
Fil II:
1. Sjediniti margarin sa šećerom u prahu i umutiti mikserom.
2. Potom dodati kesten pire i rum i još malo mutiti da se dobije kompaktna masa.
3. Želatin preliti sa 4 kašike vode i sačekati da nabubri, a zatim ga dodati u smjesu od kesten pirea i promiješati.
Finalni postupak:
1. Fil I podijeliti na dva dijela. Na tacnu za kolače nanijeti polovinu fila I i od njega oblikovati donju koru. Potom rasporediti fil II i preko njega nanijeti drugu polovinu fila I.
2. Čokoladu rastopiti na pari i preliti preko gornjeg fila. Gotov kolač ostaviti u frižideru da se stegne, a zatim ga isjeći na štangle.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept