Kremisimo s keksom

by | 24 Februara, 2014

Clipboard024

Sastojci:

  • 14 jaja
  • 200 g šećera u prahu
  • 400 g čokolade
  • 500 g margarina
  • 300 g mljevenog keksa
  • 6 kašika šećera
  • 400 g krem šlaga od čokolade
  • 4 dl mlijeka

Priprema:
1. Sjediniti žumanjke i šećer u prahu pa umutiti na pari. Dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne rastopi.
2. U ohlađeni fil dodati pjenasto umućeni margarin i izmiksati. Na kraju dodati mljeveni keks i polako promiješati varjačom.
3. Posebno umutiti bjelanjke u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti mikserom dok se ne otopi.
4. Sjediniti fil od čokolade sa šamom od bjelanjaka i polako promiješati varjačom.
5. Dobijeni fil podijeliti na dva dijela. Od jednog dijela ispeći kore, a drugi dio ostaviti za fil.
6. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje pa sipati u njega 1/3 pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC oko 20 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dvije kore.
7. Prvu koru premazati polovinom ostavljene smjese za fil i preklopiti drugom korom. Isti postupak ponoviti još jednom.
8. Krem šlag od čokolade umutiti s mlijekom i premazati preko torte.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept