Kuglof s kesten pireom

by | 2 Novembra, 2019

Sastojci: 
Tijesto
400 g glatkog brašna
1 kockica svježeg kvasa
2 kašike šećera
2 dl mlijeka
vanilin-šećer
2 žumanca
50 g maslaca
korica jednog limuna
1 kašika ruma
Fil:
400 g kesten pirea
2 žlice šećera u prahu
2-3 kašike ruma
snijeg od 2 bjelanjka
100 g grožđica

Priprema:

Postupak počinje pripremom tijesta. Zagrijati mlijeko da bude mlako, dodati kašiku šećera i razmrvljenu kockicu kvasca. I ostaviti dok se kvasac ne počne pjeniti.

U veću zdjelu staviti brašno, vanilin-šećer i preostalu kašiku kristal šećera, žumance, maslac, limunovu koricu i rum te kuhačom promiješati. Smjesi dodati zapjenjeni kvasac. Mijesiti tako dugo dok se tijesto počne odljepljivati od ruku i posude. Tijesto pospite s malo brašna, prekrijte krpom te pustite da miruje sat vremena.

U međuvremenu potrebno je pripremiti fil. U kesten pire dodati šećer u prahu, rum i pjenasto umiješane bjelanjke te lagano sjediniti sve sastojke. Isto tako kalup u kojem će se peći dizano tijesto premazati maslacem i posuti brašnom. Naraslo tijesto kratko premijesiti, razvaljati te namazati pripremljenim nadjevom i posipati grožđicama. Zarolati i staviti u kalup.

Upaliti rernu, a tijesto u kalupu ostaviti da se diže još minimalno 20 minuta. Nakon 20 minuta tijesto staviti u zagrijanu rernu na 180°C i peći 40 minuta.

Savjet plus: Prilikom pripreme ove slastice poželjno je da prostor gdje se priprema bude zagrijan, a namirnice sobne temperature.

Izvor: jutarnji.hr/dobrahrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.