Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Miris cimeta upravo je miris praznika i praznične euforije. Danas vam donosimo recept koji će vašu kuću ispuniti predivnim mirisima i prazničnim duhom – medene rolnice sa cimetom!
Za njihovu pripremu potrebno je:
Za tijesto:
Za fil:
Za glazuru:
Priprema: U posudu dodajte brašno i so, pa ih dobro razmutite. Zatim dodajte kašiku šećera, suhi kvasac i prelijte to sa 1,5 dl toplog mlijeka. Sačekajte dok kvasac napravi pjenu, a onda umutite tijesto adekvatnim mikserom. Postepeno dodajte toplu vodu tokom miješanja, kako bi se tijesto bolje zamijesilo. Kada ste zamijesili tijesto, u šaku sipajte malo ulja i premijesite tijesto, a zatim ga poklopite krpom da naraste. U posudici izmiješajte smeđi šećer, cimet, malo meda i orahe. Kada tijesto naraste izvadite ga na površinu za razvijanje posutu brašnom i od njega formirajte dvije kugle. Razvijte tijesto da bude debljine oko 2 cm. Premažite sa malo maslaca i dodajte smjesu od meda, oraha i cimeta.
Urolajte razvijeno tijesto i sijecite rolnice na debljinu 2 prsta. Poredajte ih na pleh postavljen pek papirom i prekrijte krpom, te ostavite da još malo odstoje, kako bi narasle. Rernu zagrijte na 220 stepeni i umutite jaje. Kada rolnice narastu premažite ih jajetom i pospite sa malo šećera. Ostavite ih da se ispeku, a kada se ohlade, poslužite i uživajte!
Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: