Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
Za tijesto:
Za fil:
Priprema:
Tijesto:
1. Umutiti margarin, mileram, šećer i jaje.
2. Posebno sjediniti brašno, prašak za pecivo, đumbir i so.
3. U umućenu smjesu sa margarinom postepeno dodavati sjedinjene suhe sastojke mijeseći ručno dok se ne dobije glatko tijesto. Umješeno tijesto podeliti na dva dijela pa jedan dio ostaviti u zamrzivaču, a drugi u frižideru da miruje 60 min.
Fil:
Jabuke oguliti i isjeći na kriške. Preliti ih sokom od limuna, posuti smeđim šećerom i cimetom pa polako promiješati.
Finalni postupak:
1. Manje okrugle modle za pitu nauljiti.
2. Tijesto iz frižidera istanjiti na debljinu od 0,5 cm i njime obložiti dno i bočne stranice kalupa za pitu.
3. Preko tijesta rasporediti fil od jabuka, a zatim narendati tijesto izvađeno iz zamrzivača. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept