Parfe straćatela kocke

by | 13 Decembra, 2013

Sastojci:
Za koru:

  • 9 bjelanjaka
  • 9 kašika brašna
  • 9 kašika šećera
  • 6 kašika ulja
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 2 vanil-šećera
  • 2,5 dl mlijeka

Za fil:

  • 8 dl mlijeka
  • 9 žumanjaka
  • 150 g šećera
  • 20 g želatina
  • 5 dl slatke pavlake
  • 1 vanil-šećer
  • 1 kašika ruma
  • 120 g čokolade

Priprema:
Kora:
1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer muteći dok se ne otopi.
2. Zatim dodati ulje, mješavinu brašna i praška za pecivo te polako promiješati varjačom.
3. Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 150 ˚C oko 45 min.
4. Posebno prokuhati mlijeko s vanil-šećerom pa preliti preko kore i ostaviti da se ohladi.

Fil:
1. Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom te sjediniti s mlijekom i želatinom u prahu i zagrijevati na umjerenoj temperaturi do tačke ključanja (ne smije da proključa). Ostaviti da se ohladi, a potom staviti u frižider da se stegne.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag. U šlag dodati aromu ruma te postepeno dodavati kašiku po kašiku želirane smjese muteći mikserom dok se ne dobije ujednačena smjesa.
3. Na kraju dodati rendanu čokoladu pa polako promiješati i ostaviti da se stegne.

Finalni postupak:
Koru premazati pripremljenim filom. Kolač ostaviti u frižideru da prenoći. Sutradan ga isjeći na kocke željene veličine i dekorisati po želji.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept