Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Kora:
Za kremu I:
Za kremu II:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim dodati 25 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom.
3. Pomiješati kremu od bjelanjaca s kremom od žumanjaka, dodati brašno, gustin i kakao te promiješati.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i uliti u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni. Pečenu koru uviti u vlažnu krpu i ostaviti da se ohladi.
Krema I:
1. Puding od vanilije skuhati s malo šećera u 4 dl mlijeka.
2. U ohlađeni puding dodati omekšani margarin i umutiti mikserom.
Krema II:
1. Maline pomiješati sa šećerom i gustinom pa kratko prokuhati.
2. Kremu od malina skloniti sa štednjaka te dodati u njega nabubrenu želatinu i dobro izmiješati. Ostaviti da se ohladi.
Završni postupak:
1. Ohlađenu koru premazati kremom od vanilije, a zatim preko njega rasporediti želiranu kremu od malina i zarolati.
2. Odozgo premazati umućenim krem šlagom od vanilije.
Izvor: Dobra hrana