Ruske kape

by | 5 Septembra, 2013

Ruske kape

Sastojci:

Za koru:

  • 8 jaja
  • 400 g šećera
  • 16 žlica brašna
  • 8 žlica tople vode
  • 2 žlice ulja

Za kremu:

  • 1/2 l mlijeka
  • 6 žlica brašna
  • 250 g šećera
  • 1 vanilin šećera
  • 250 g margarina
  • 200 g kokosovog brašna

Priprema:

1. Mikserom umutiti jaja, šećer, brašno i vodu kako bi se dobila ujednačena smjesa.
2. Pripremljenu smjesu sipati u nauljen, brašnom posut kalup za tortu i peći u zagrijanoj pećnici dok ne porumeni.
3. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a zatim okruglim kalupom željene veličine vaditi krugove, pa svaki krug prerezati na pola.

Za kremu:

1. Brašno i šećer razmutiti u malo hladnog mlijeka, a ostatak mlijeka staviti da se kuha.
2. Umućenu smjesu sipati u ključalo mlijeko i kuhati miješajući sve vreme dok se masa ne zgusne. Zgusnutu masu ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađenu masu dodati pjenasto umućen margarin i vanilin šećer, te sve dobro izmješati.

Završni postupak:

1. Za svaku rusku kapu koristiti po tri komada oblikovane piškote.
2. Piškote premazati kremom, naslagati jednu na drugu i tankim slojem premazati bočne strane.
3. Nadjevene kape uvaljati u kokosovo brašno.

Izvor: Dobra hrana