Šarena torta

by | 24 Maja, 2013

Sastojci:
Za kore:

  • 12 bjelanaca
  • 400 g šećera
  • 2 kašike sirćeta
  • 1 kašika kakaoa
  • 1 prašak za pecivo
  • 125 g mljevenih oraha

Za fil:

  • 12 žumanjaka
  • 100 g šećera
  • 50 g gustina
  • 3 dl mlijeka
  • 200 g čokolade
  • 250 g margarina
  • 150 g šećera u prahu

Ostali sastojci:

  • 6 dl slatke pavlake

Priprema:

Kore:

1. Umutiti 6 bjelanaca u čvrst snijeg, a zatim postepeno uz neprestano mućenje dodavati 250 g šećera. Pred kraj dodati jednu kašiku sirćeta i mutiti dok se ne dobije gust šam.
2. U plehu obloženom papirom za pečenje na 150 ºC peći koru 60 min. Pečenu koru vertikalno presjeći napola da se dobiju dvije kore.
3. Posebno umutiti preostalih 6 bjelanaca sa 150 g šećera u čvrst šam. Dodati kakao, prašak za pecivo i mljevene orahe pa polako promiješati. Od pripremljene smjese na isti način kao prethodnu ispeći još jednu koru i podijeliti je na dva dijela.

Fil:

1. Umutiti 6 žumanjaka sa 50 g šećera i 50 g gustina pa skuhati u 3 dl mlijeka da se dobije gusti fil. U još topao fil dodati 100 g čokolade i miješati dok se ne otopi.
2. Posebno umutiti na pari preostalih 6 žumanjaka sa 50 g šećera. Dodati 100 g čokolade i miješati dok se ne otopi.
3. U odvojenoj posudi umutiti omekšao margarin i šećer u prahu, a zatim postepeno dodavati oba fila i mutiti dok se ne dobije fina kremasta smjesa.

Finalni postupak:

1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Tortu filovati sljedećim redoslijedom (bijela kora, fil, šlag, crna kora, fil, šlag, bijela kora, fil, šlag, crna kora, šlag).

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.