Ukusna i brza poslastica: Galuške s bananama

by | 20 Aprila, 2016
Foto: Dobra hrana

Foto: Dobra hrana

Sastojci:
Za piškote:
– 4 jajeta
– 50 g brašna
– 50 g gustina
– 100 g šećera
– 3 dl mlijeka
– 1 kašika ruma
– 2 kašike kakaoa
Za fil:
– 5 kašika šećera
– 2 banane
– 2 pudinga od vanilije
– 6 dl mlijeka
– 2 dl slatke pavlake
Za preliv:
– 100 g čokolade za kuhanje
– 50 g putera
Ostali sastojci:
– 1 dl ruma
– 100 g suhog grožđa
– 100 g mljevenih lješnika
– 4 dl slatke pavlake
– 2 banane

Priprema:
Piškota:
1. Bjelanca umutiti sa 25 g šećera u čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom pa dodati šam od bjelanaca i promiješati.
3. U pripremljenu smjesu dodati brašno i gustin te polako promiješati kuhačom. U polovinu dobijene smjese dodati 2 kašike kakaoa.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega obje smjese za koru (žutu i braon) tako da se međusobno stapaju. Peći u zagrijanoj rerni na 200C dok ne porumeni. Ohlađenu koru poprskati mješavinom mlijeka i ruma.
Fil:
1. U odgovarajuću šerpu sipati 5 dl mlijeka i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti puding od vanilije, 1 dl mlijeka i šećer, pa sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano mješanje dok se fil ne zgusne. U ohlađen fil dodati šlag od slatke pavlake i sjeckane banane te promiješati.
Finalni postupak:
1. Natopljenu piškotu isjeći na kocke.
2. U odgovarajuće čaše rasporediti po malo miješanih kocki piškota i posuti ih polovinom mljevenih lješnika.
3. Suho grožđe natopiti rumom i ocijediti, pa polovinu posuti preko lješnika.
4. Čokoladu otopiti sa puterom te polovinu preliti preko lješnika i grožđa a zatim nanijeti fil. Postupak filovanja ponoviti još jednom.
5. Odozgo nanijeti šlag od slatke pavlake i dekorisati otopljenom čokoladom i bananama.

IZVOR: DOBRA HRANA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.