Vanil torta

by | 24 Aprila, 2013

Sastojci:

Za kore:

  • 14 bjelanaca
  • 28 kašika šećera
  • 4 kašike soka od limuna
  • 100 g čokolade za kuhanje

Za fil I:

  • 14 žumanjaka
  • 300 g šećera u prahu
  • 200 g margarina
  • 2 vanil-šećera

Za fil II:

  • 8 dl mlijeka
  • 4 pudinga od vanile
  • 200 g šećera
  • 3 kesice instant kapućina od čokolade
  • 200 g margarina

Za fil III:

  • 4 dl slatke pavlake

Ostali sastojci:

  • 200 g čokolade

Priprema:

Kore:

1. Umutiti 7 bjelanaca u čvrst snijeg. Postepeno dodavati 14 kašika šećera 2 kašike soka od limuna.

2. U tepsiju obloženu papirom za pečenje sipati pripremljenu smjesu i sušiti u zagrijanoj rerni na 150 ºC 90 min. Na isti način ispeći još jednu koru.

Fil I:

1. Na pari umutiti žumanjke i šećer pa ostaviti da se ohladi. Dodati omekšao margarin i vanil-šećer pa umutiti.

Fil II:

1. Sjediniti 6 dl mlijeka i šećer pa ostaviti da proključa.

2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile. Sipati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.

3. U ohlađeni puding dodati omekšao margarin i kapućino od čokolade te umutiti.

Fil III:

1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.

Finalni postupak:

1. Čokoladu otopiti na pari i preliti preko pečenih kora.

2. Prvu koru premazati filom I, a zatim nanijeti polovinu šlaga od slatke pavlake. Preklopiti drugom korom pa nanijeti fil II i premazati preostalim šlagom. Na kraju preliti preostalom čokoladom.

Izvor: Dobra hrana