Zasladite se mafinima s malinama

by | 26 Jula, 2016
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci (količina za 16 standardnih mafina):
– 375 g brašna
– 2 kesice praška za pecivo
– ½ kašičice soli
– ½ limuna (kora)
– 3 jaja (sobne temperature)
– 200 g šećera
– 250 ml mlijeka (sobne temperature)
– 120 ml ulja
– 1 kašičica ekstrakta vanilije
– 120 g bijele čokolade
– 200-220 g svježih malina

Priprema:
1. Zagrijati rernu na 220º C. Pleh za mafine premazati uljem ili puterom i ostaviti sa strane.
2. U većoj posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo, koru limuna i so, pa ostaviti sa strane.
3. Posebno umutiti jaja sa šećerom toliko da smjesa postane svijetlo žuta i lagana.
4. Dodati mlijeko, ulje i ekstrakt vanilije, pa dobro sjediniti.
5. Pripremljenu masu dodati u posudu sa brašnom i promiješati kuhačom (ne preporučuje se korištenje miksera). Zahvatati nježnim potezima sa dna posude odižući kuhaču ili spatulu ka sebi, kako bi se brašno dobro sjedinilo.
6. Kada smjesa postane teška i gusta (dobro je ako se ponegdje nađu grudvice brašna) dodati sitno izlomljenu (ili izrendanu) čokoladu i promiješati.
7. U pripremljen kalup za mafine nasuti smjesu skoro do vrha i prstima zaroniti maline u tijesto (5-6 malina/mafin). Radi kolorita 2-3 maline ostaviti na površini da se naziru.
8. Posuti šećerom i peći na 220º C 5 minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 180º C i peći još 15 minuta tj. dok mafini ne postanu zlaćani.
(Trik sa čačkalicom će pomoći – bocnuti čačkalicom u sredinu mafina i izvaditi, pa ukoliko se tijesto nije uhvatilo na čačkalicu mafini su pečeni.)
9. Mafine izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohlade desetak minuta.

Savjet: Ne preporučuje se upotreba zamrznutih malina jer otpuštaju previše soka i boje tijesto. Mafini su najukusniji dok su svježi.

IZVOR: POŠALJI RECEPT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.