Isprobajte recept za brzi kolač s borovnicama koji će vas osvježiti
Isprobajte jednostavan i osvježavajući kolač s borovnicama, savršen za sve prilike. Ovaj desert idealan je uz kafu, čaj ili osvježavajuće napitke p...
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni.
Odrežite vrh glavice bijelog luka i stavite u mali poklopnjen lonac u rernu, a zatim ga prelijte maslinovim uljem i začinite prstohvatom soli i papra. Tako pokrivenog ga pecite jedan sat, a nakon što se malo ohladi iscjedite bijeli luk iz kore i ostavite ga sa strane.
Stavite krompir u veliki lonac i prelijte ga posoljenom hladnom vodom. Kuhajte na jakoj vatri 30-ak minuta ili dok ne omekšaju dovoljno. Procjedite krompir i stavite ga na kratko u frižider da sva vlaga ispari.
U dubokoj posudi na laganoj vatri pomješajte maslac i maslinovo ulje i kuhajte dok se maslac ne otopi. Dodajte pečeni bijeli luk, prstohvat soli i bibera te kuhajte 2 minute, a zatim skinite s vatre i prelijte ga preljevom od maslaca.
Dva pleha obložite papirom za pečenje i ravnomjerno rasporedite krompir po njima, ostavljajući puno prostora oko svakog krompira. Nakon toga, koristeći čašu ili gnječilicu za krompir, izgnječite ihdok i dalje donekle održavate njihov oblik. Krompire možete zgnječiti prilično tanko, što će vam dati hrskavost, što mi svakako preporučujemo!
Krompir prelijte preostalim umakom od maslaca i pecite 30-35 minuta, dok krompiri ne porumene i ne postanu savršeno hrskavi. Pospite ih s malo morske soli i sitno sjeckanog peršuna.
Vaš hrskavi, zgnječeni krompir je spreman za posluživanje!