
Fritule: Imamo najlakši recept za omiljenu zimsku poslasticu
U smislu gastronomskih užitaka, za mnoge su upravo fritule jedan od simbola zimskog i adventskog perioda. Za uživanje u ovoj poslastici potebno vam...
Stižu vam nenajavljeni gosti, a nemate spremne grickalice? Ništa lakše, samo umijesteš ove grisine i uvaljate ih u začine po izboru.
Sastojci:
Prvo aktivirajte kvasac s malo vode i šećerom. Umijesite tijesto od aktiviranog kvasca, brašna, soli, ostatka vode i 2 kašike maslinovog ulja. Pokrijte tijesto i pustite da se diže oko 20 minuta. Dignuto tijesto razdijelite u dva dijela i svaki razvaljajze u pravokutnik dimenzija cca 23×33 cm. Narežite na trakice i zarolajte grisine, potom ih premažite ostatkom maslinovog ulja te ih uvaljajte u susam, ružmarin s čilijem, ribani sir s biberom… ili neku svoju omiljenu kombinaciju. Stavi grisine na pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte krpom i pustite da se dižu 1 sat. Pecite na 220 Celzijevih stepeni 12 do 14 minuta.
porosolka / iStock / Getty Images Plus