Izbjeljivanje zuba kod kuće

by | 6 Januara, 2015

Boja zuba uglavnom zavisi od boje dentina i varira od plavičastobijele na mliječnim, do žućkastobijele na stalnim zubima. Prebojenost gleđi nastaje i zbog dejstva pigmenata iz hrane i pića, kao i nikotina, nekih lijekova, ali i uslijed starenja. Trebalo bi izbjegavati ili svijesti na najmanju moguću mjeru konzumiranje soja sosa, kafe, vina i nekih čajeva. Ako bez nekih pića ne možete, pijte ih na slamku.

zubi

Stručnjaci kažu da je za blistav osmijeh poželjno jesti povrće koje čisti zube, poput boranije, karfiola, mrkve i celera.

Ove namirnice ne samo da mehanički čiste zube tokom žvakanja, nego i podstiču lučenje pljuvačke koja pomaže neutralisanju kiseline i štiti zubnu gleđ.

Mliječni proizvodi s visokim sadržajem kalcijuma, posebno tvrdi sirevi jer uklanjaju čestice hrane, pomažu da zubi budu zdravi i bijeli. Osim toga, ovakva hrana sadrži mliječnu kiselinu koja sprečava propadanje zuba.

Voćni izbjeljivači

Limunova kora čisti kamenac na zubima i izbjeljuje površinu. Međutim, u tome ne treba pretjerivati jer se čestom upotrebom limuna može oštetiti zubna gleđ. Ovu metodu primijenjujte najviše jednom mjesečno.

Takođe, kora od banane, odnosno njen unutrašnji dio odličan je izbjeljivač. Istrljajte zube jednom ili dva puta dnevno, po nekoliko minuta korom od banane. Efekat je vidljiv već za desetak dana.

Jagode su takođe veoma efikasne u izbjeljivanju zuba: treba ih izgnječiti, a zatim istrljati zube – to će ih ojačati i izbijeliti.

Jabuke sadrže kiseline koje na prirodan način skidaju mrlje sa zuba i tako održavaju njihovu bjelinu. Upravo zbog toga, umjesto čokolada i čipsa, grickajte kolutiće ovog voća. I jabukovo sirće uklanja mrlje na zubima, pa ga svakih nekoliko dana koristite umjesto sredstva za ispiranja usta.

Izvor: Life Content

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.