Kako njegovati kožu s rozaceom? Donosimo korisne savjete

by | 6 Februara, 2024

Stanje kože je odraz procesa koji se događaju unutar tijela i svaka pojava na njoj, bilo da je riječ o ekcemu, aknama ili simptomima rozaceje, predstavlja manifestaciju unutrašnje problematike

Kožni problemi najčešće se povezuju s crijevima i prehranom, pa ako već niste, vrijeme je da napravite i test intolerancije na hranu ili jednostavno izbacite one namirnice koje vam mogu pogoršati stanje kože. Jedna od kožnih bolesti na koje svakako utječe i loša prehrana je i rozaceja, učestala hronična kožna bolest koja zahvaća lice, često i oči, a u rjeđim slučajevima i druge dijelove tijela.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Allegra Shaw (@allegrashaw)

Šta je rozacea?

Rozacea je progresivno oboljenje kože koje obično počinje subjektivnim osjetima vezanima za izrazitu osjetljivost kože, kao što su žarenje i peckanje. Isprva, lagano crvenilo može biti privremeno, ali s napredovanjem bolesti, crvenilo može postati trajno stanje. Mogu se pojaviti prištići, a u nekim slučajevima može doći i do crvenila očiju. U mnogo težim slučajevima doći će do pojave rinofime, otečenosti očiju i još ozbiljnijih upalnih procesa na koži lica.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli icoone_cz (@icoone_cz)

Koji su simptomi?

Rozacea je najčešće vrlo karakteristična za osobu koja je ima, a simptomi mogu biti izrazito šaroliki i ne preklapati se čak i na sličnim kožnim tipovima. Najčešće zahvata žene sredinom 40-ih, a na muškarcima prelazi u svoje hronične, teške oblike. Ipak, kako ovo kožno stanje svojevrsno nema pravila, javlja se sve češće i na mladim ljudima.

 • Crvenilo – osim na obrazima, može se javljati na centru lica. Manje je uočljiva na tamnijim tonovima koža
 • Vidljive kapilare – sitne kapilarice oko nosa i na obrazima pucaju i ostaju trajno vidljive
 • Sitne kvržice – određeni tipovi rozaceje mogu imati kvržice koje podsjećaju na sitne bubuljice. Nekada kvržice imaju i gnojne vrhove.
 • Osjećaj peckanja i žarenja – crveni dijelovi kože mogu biti topli na dodir i ostavljati osjećaj žarenja iznutra
 • Problemi s očima – očna rozacea često se javlja prije rozacee na licu, a karakterizira je peckanje ili svrbež očiju, češća pojava konjunktivitisa, otečenost kapaka i vidljive, izraženo crvene kapilare na bjeloočnici
 • Povećan, otečen nos – ovo je stanje koje se javlja u najizraženijem stadiju rozacee, a karakterističan je za muškarce. Dolazi do gomilanja tkiva i debljanja kože na nosu radi čega on izgleda permanentno crveno, otečeno i okruglo

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Bilge Yenigül (@bilgeyenigul)

Što uzrokuje rozaceu?

Crvenilo lica početak je kontinuirane upale koja je pokrenuta kombinacijom neurovaskularne disregulacije i urođenog imunološkog sustava. Upravo je tema imunološkog sustava nešto što se dodatno istražuje i vodi ka potencijalnom napretku liječenja rozaceje.

No i grinja Demodex Folliculorum, koja je normalni stanovnik ljudske kože, može biti jedan od potencijalnih uzročnika rozacee kako se pojačano razmnožava samo na koži s rozacejom. Također, može biti i uzročnik izraženijeg stanja rozacee i pojaviti se kao simptom generalnog pada imuniteta.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sasha Mei (@sasha.mei)

Neki od najpoznatijih su vezani za životni stil, pa su to primjerice jedenje ljute hrane, čokolade, citrusa, kao i ispijanje vrućih pića i alkohola, pušenje… Također, nezaštićeno izlaganje suncu, nagle izmjene vrućine i hladnoće, stres…

No uzroci mogu biti i proizvodi neprikladni za kožu s rozaceom. Mogu se značajno razlikovati od osobe do osobe, pa će nekima primjerice odgovarati korištenje vitamina C, a drugima će instant pogoršati kliničku sliku.

Generalno, preporučuje se izbjegavati sastojke koji mogu izazvati osjetljivost kože, poput parfema, AHA kiselina, SLS i SLES, nekada i vitamina C ili retinola. Također, proizvodi kojima inače liječite akne neće imati ikakvog utjecaja na kvržice nastale radi rozaceje.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli IDA ERIKSSON (@idaerikssoon)

Kako njegovati kožu s rozaceom?

Prije svega, preporučuje se rutinu njege za rozaceju započeti na konsultacijama s dermatologom. Kako je rozaceu teško prepoznati bez stručne pomoći, najčešće je slaganje rutine samostalno i vrlo kontraproduktivno. Također, dermatolozi mogu pripisati proizvode koji će pomoći kod izraženijeg buknuća rozaceje, koji su dostupni samo na recept i koje ne može zamijeniti klasični skincare.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ally (@allywithacne)

Rozacea i rutina njege kože

 • Nježni čistač
 • Serum za umirivanje kože i jačanje kožne barijere
 • Hidratantna krema za rozaceju
 • Zaštita od UV zračenja
 • Ohlađene maske i vodice

Bacne: Kako nastaju akne na leđima i kako ih se riješiti?

ljepotaizdravlje.ba

Instagram

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.