Categories Inspiriramo vas

9 začinskih biljaka koje je zaista lako uzgajati

Šta može izazvati veće zadovoljstvo od lijepo uređene bašte ili terase? Ona bašta (ili terasa) iz koje možete uzimati dodatke za jelo! Bilo da ste tek počeli ili vam jednostavno treba ideja za začinske biljke koje želite da posadite, naša lista će vam i te kako pomoći.

Idealan dodatak mnogim jelima i nekim pićima i lako ih je njegovati – a to je još jedan plus da ih zasadite!

Koje biljke su u pitanju, saznajte u nastavku.

#1 Vlašac

Sa delikatnim ukusom luka i lijepim ljubičastim cvjetovima, vlašac je naš omiljeni “vhesnik proljeća”. Srećom, oni mogu rasti bilo gdje. Kada želite da ga zasadite, isijecite bazu i nemojte uzimati više od 1/3 listova.

#2 Nana

Nana može biti najlakša biljka za njegu na ovoj listi jer je možete zasaditi u žardinjeri, bašti, pa čak i u saksiji. Odlična je kao dodatak limunadi, ali i u drugim jelima.

Foto: Pixabay

#3 Bosiljak

Ništa ne može da se poredi sa mirisom svježeg bosiljka, zar ne? Naučnici kažu da ima terapeutsko dejstvo, što je razlog više da ga zasadite u svojoj blizini. Treba da znate da, što ga više sječete – to će biti žbunastiji i bujniji.

#4 Peršun

Ne, ova biljka nije samo za ukras! Lako se razmnožava i brzo raste kada dobija dovoljno sunčeve svjetlosti i vode. Vrsta sa ravnim listovima je najbolja za kuhanje.

Nastavak na sljedećoj strani…

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *