Categories Inspiriramo vas

Analizirajte svoj život – uradite test “Točak života”

Točak života je najkraći test ličnosti koji traje samo minut i u trenutku će vam pokazati gdje “škripi” u vašem životu. Test se oslanja na teoriju da se život svakog čovjeka sastoji od nekoliko važnih segmenata: lični razvoj (psihološki razvoj, emocije, duhovnost), karijera (poziv, kreativni i intelektualni napredak), zdravlje, odnosi sa prijateljima i porodicom…

Veoma je važno održavati ravnotežu u svim pravcima. U suprotnom, za vas će to učiniti sam život. Točak života je zato široko primenjivana psihološka vježba pomoću koje ćete moći da lakše sagledate koliko ste izbalansirani, koje su vam jake strane, a na čemu treba da radite.

Prvo treba da uzmete list papira i precrtate ili odštampate sliku koju vidite ispod.

Procijenite svoje uspjehe za proteklu godinu, u svakoj oblasti na skali od 1 do 10. Nakon toga spojite tačke linijom po krugu. Dobićete svoj personalni “točak života”.

Kako izgleda? Da li se lako “kotrlja” ili je ćoškast? Sve će vam biti jasno u trenutku.

Ne očajavajte ako kod vas ni u jednoj skali nema ocjene 10 i ako niste dobili krug, već neku kocku. To je tek početak vašeg boljeg života. Psiholozi kažu da redovnim analiziranjem ličnog “točka života”, odnosno osveštavanjem kvaliteta svih aspekata vašeg života, možete brzo da napredujete i da ćete kroz nekoliko mjeseci primijetiti kako “točak” postaje okrugliji i veći. Ovaj test treba raditi jednom mjesečno kako biste pratili napredak.

Izvor: lepotaizdravlje.rs Foto: Thinkstock

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *