Categories Inspiriramo vas

DIVNA JE! Planinska kućica od samo devet kvadrata (FOTO)

Ako ste u potrazi za malom kućom za odmor koju je moguće izgraditi za svega dvije i po sedmice, dopašće vam se ideja mladog finskog dizajnera Robina Falka. Funkcionalna kućica je smeštena na obali arhipelaga Sipoo i zahvaljujući kreativnom dizajnu na najbolji način koristi dostupan prostor.

Prema finskom zakonu, za objekte koje ne prelaze površinu između 9 i 12 kvadrata (u zavisnosti od oblasti) nije potrebna građevinska dozvola i stoga je tada 20-ogodišnji Falk, kojem se bližilo služenje vojnog roka, odlučio da ne gubi vrijeme na prikupljanje papira i dizajnira malu kuću koja može biti brzo izgrađena.

Foto: Robin Falck

Ne samo što je uštedio vrijeme i novac za dobijanje dozvole, Falk je uspio da pronađe reciklirane materijale i da od te građe izgradi najveći dio kuće. To je dodatno smanjilo troškove gradnje, pa je ukupan izdatak za vikendicu na kraju iznosio oko 9.000 evra.

Foto: Robin Falck

“Pronašao sam prelijep plac i odlučio da dizajnira kompaktno utočište za sebe. Želio sam da maksimalno iskoristim mali prostor, upotrijebim lokalne, reciklirane materijale i da izgradim kuću samostalno”, objašnjava Falk.

Foto: Robin Falck

Njegova posvećenost meditaciji i budizmu podstakla ga je da cijeni prirodu. Prilikom gradnje vikendice, dizajner se trudio da poštuje te principe i stoga je odabrao materijale koji su neškodljivi za prirodu i lokalnog su porijekla.

Foto: Robin Falck

Prateći filozofiju koje se inače drži kao industrijski dizajner, Falk je u dizajnu kuće odbacio sve nepotrebne elemente i zadržao samo osnovno.

Foto: Robin Falck
Foto: Robin Falck

Mala kuhinja i dnevna soba kupaju se u prirodnoj svjetlosti zahvaljujući velikom prozoru duple visine. Klub sto i postolje za zvučnik takođe su izrađeni od recikliranog drveta. Na galeriji od pet kvadrata smještena je spavaća soba.

Foto: Robin Falck

Najveći dio kuće Falk je sagradio sam, dok je za pravljenje vrata i prozora angažovan lokalni stolar. Pored kuće izgrađena je prostrana terasa, savršena za opuštanje i posmatranje šume, mora ili zvjezdanog neba.

Foto: Robin Falck

Osim neobičnog dizajna, kućica je ponijela i interesantno ime – nazvana je Nido, što u prevodu s italijanskog znači gnezdo. Sasvim odgovarajuće ako se uzme u obzir da vlasnikovo prezime na švedskom znači soko.

Foto: Robin Falck

Izvor: kucastil.rs Foto:

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *