Savršeni ukusi vina za večernja opuštanja

by | 22 Augusta, 2015

Vina se razlikuju isto kao i ukusi ljudi, za maksimalno uživanje bitno je da nađete ono pravu za svaku atmosferu.

shutterstock_200113088 (1)

Ono što nam prija u velikoj mjeri zavisi i od toga kako se osjećamo u određenom momentu, pa nam neće uvijek biti podjednako draga čaša Pino Noar jer će nam možda Merlo biti potrebniji.

Naravno, ako postoji, najbolja opcija jeste da pitate somelijera. Oni su ipak stručnjaci u ovom polju i znaće da vam odgovore na svako pitanje. No, tada je ipak bolje da opišete svoje raspoloženje i afinitete, nego da mu govorite koje tačno ukuse želite pošto ga to može navesti na pogrešan put. Ujedno, pitajte na licu mjesta i koje vino ide uz koju hranu, priliku, ali i koje vrijeme.

Ukoliko ne možete ili ne znate koga da pitate, pokušaćemo da vam opišemo što više vrsta, pa da lakše izvučete zaključak koje je ono koje vam je najpotrebnije.

Naravno, ako vam je na umu neka konkretna situacija ili prilika, ako planirate veče sa prijateljima koje će biti posvećeno degustaciji vina ili je pred vama događaj ogromne važnosti zbog kog je bitan svaki detalj, zaista da biste bili uvjereni da će vam se svaka sitnica uklopiti sa izborom pića, najbolje je da zatražite savjet stručnjaka.

Naime, vina umnogome zavise i od lokacije na kojoj je uzgajano grožđe, pa finalni ukus zavisi od proizvođača, ali tu su i sezona, temperatura, starost i još dosta faktora koji mogu da naprave razliku. No, za veče namijenjeno isključivo opuštanju predstavljamo vam po nešto od svake vrste…

Roze
Ovo osvježavajuće vino idealno je za relaksaciju pošto jednostavno primorava da se opustite. Pošto važe za “blaža” vina, idealna su u kombinaciji sa laganijim obrocima i dezertom.

Pino Noar
“Namirisano” vino koje daje osjećaj elegancije. Voćkastog ukusa, a aroma, osim što se mijenja vremenom, dosta zavisi i od područja na kom je uzgajano grožđe.

Merlo
Bujno, baršunasto i bogato uz aromu crnog voća i čokoladnih nota. “Problem” pri spajanju sa hranom mogu da stvore jaki plavi sirevi, čija aroma može da nadjača, ali i jako začinjena hrana jer može prividno da poveća utisak alkoholnosti vina.

Zinfandel
Jednostavno i lako “klizi”, veoma prijatno, lagano, slatkasto, ali ipak kompleksno, sa malinasto-kupinastim ukusom.

Kaberne Sovinjon
Puno, moćno, glatko, izraženog ukusa. Iako ima afinitet za uparivanje sa crnom čokoladom, treba izbjegavati serviranje uz čokoladne deserte, koji umanjuju voćnost vina.

Pino Griđo
Neobično, drugačijeg ukusa i mirisa. Odlikuje se cvjetno-voćnim aromama i citrusnim notama, uz punoću i sočnu osvježavajuću završnicu. U Italiji ima reputaciju kao jedno od najboljih vina za slaganje sa morskom kuhinjom.

Rizling
Bilo da se radi o slatkom ili suhom, tajna je u noti meda. Po mišljenju mnogih, najbolje ga je kombinovati uz morska jela, a naročito girice, štuku, oslić, riblju čorbu, no odlično je i uz junetinu u zavisnosti od načina kuhanja.

Šardone
Intenzivnog aromatičnog mirisa i kompleksne punoće ukusa. Odlično se slaže sa gotovo svakom vrstom ribe, osim one najmasnije. Dakle, od ostriga do raskošno začinjenih ribljih specijaliteta i variva, kao i sa masnim sirevima.

Sovinjon blank
Nevjerovatno osvježavajuće, izrazitih voćnih aroma. Možda je najbolje u kombinaciji sa morskim plodovima, tajlandskom hranom, kozjim sirom, raznim salatama, povrćem (izuzev pečuraka), prženom ribom, kao i oštrim sosevima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.