“Lonci i poklopci”: Posna, ukusna jela na meniju Vjeke Kramera

by | 22 Februara, 2018

Zima još uvijek na našoj polulopti, katolički vjernici i dalje su vremenu korizme. Vjeko Kramer će stoga u novoj emisji “Lonaca i poklopaca” na OBN Televiziji (nedjelja, 25. februar od 13 sati) spremiti posna jela koja na svoj specifičan način ipak imaju poseban okus. Tako ćete moći jesti bez griže savjesti, a opet uživati u svakom zalogaju. Musaka od kiselog kupusa, riblja čorba s grahom, posna majoneza, salata od rakova i salata od lignji, specijaliteti su čije ćete spremanje vidjeti ove nedjelje.

Musaka od kiselog kupusa

1 kg kiselog kupusa
200 g kuhane riže
1 kg kuhanog krompira
3 konzerve tunjevine
2 crvena luka
krušne mrvice
ulje
so i biber
Vegeta

Priprema:

Kiseli kupus isperite u mlakoj vodi i dobo ocijedite. Na ulju izdinstajte sitno sjeckani crveni luk i kada omekša dodjate mu kiseli kupus i posolite, dodajte biber i Vegetu pa dinstajte dok malo omekša i onda dodajte kuhanu rižu i promješajte. Kuhani krompir ogulite i nasijecite na ploške. Dno tepsije nauljite, pospite krušnim mrvicama pa stavite pola krompira sječenog na ploške, na njega rasporedite polovinu nadjeva od kiselog kupusa i riže pa po njemu rasporedite tunjevinu iz konzerve te prekrijte ostatkom nadjeva od kupusa i na kraj završite redom krompira. Pecite u rerni prethodno zagrijanoj na 180°C oko pola sata do 45 min.

Riblja čorba s grahom

300 g kuhanog graha
2 krompira
2 luka
1 poriluk
300 g fileta oslića
100 g suhog kruha
ribljeg temeljca
limunov sok / peršinov list
so i biber
Vegeta

Priprema:

Krompir oguliti i isjeći na kockice. Skuhati ga u ribljem temeljcu dok ne omekša. Luk isjeći na kockice i popržiti, izmiksati. Kuhani grah izmiksati u pire pa ga umješati u riblji temeljac s krompirom, dodati i pire od prženog luka i začiniti biberom. Filete oslića posoliti i pobiberiti, pobrašniti, prepržiti na malo ulja dok ne porumene pa ih pržene usitniti. Na ostatku masnoće popržiti poriluk isječen na tanke kolutiće. Usitnjenu ribu, prženi poriluk i suhi kruh pomješati, začiniti limunovim sokom i usitnjenim peršinovim listom i tu mješavinu poslužiti uz čorbu.

Posna majoneza

6 kašika gustina
20-ak kašika vode
3 kašike senfa
20-ak kašika ulja
sok ½ limuna
so i biber

Priprema:

Šest ravnih kašika gustina izmiješati u 20-ak kašika vode pazeći da nema grudvica, pa sve skuhati da se zgusne. Kad se masa ohladi mikserom umiksati tri kašičice senfa, a zatim polako 20-ak kašika ulja. Na kraju umiješati sok pola limuna i so i biber. Ostaviti u frižideru i koristiti umjesto klasične majoneze.

Salata od rakova

200 g surimi račića / 250 g prženog oslića
2 kuhane mrkve / 2 kuhana krompira
200 g kiselih krastavaca
200 g kuhanog graška
200 g kikirikija
posna majoneza
so i biber / peršinov list
limunov sok

Priprema:

Povrće isjeckati na kockice i pomiješati s graškom. Kikiriki izdrobiti i dodati u smjesu. Surimi račiće isjeći na kolutiće i pomiješati s povrćem. Prženog oslića isjeći na trakice i umiješati u salatu. Posoliti i pobiberiti, dodati usitnjeni peršinov list, limunov sok i povezati posnom majonezom.

Salata od lignji

½ kg lignji
1 crvena paprika / 1 žuta paprika / 1 poriluk / 3 čena bijelog luka
2 kuhana krompira
100 g crnih maslina
limunov sok
peršinov list
maslinovo ulje
so i biber

Priprema:

Lignje skuhati, ocijediti, ohladiti i nasjeći na kolutiće. Paprike, poriluk i bijeli luk očistiti i nasjeći na tanke listiće. Kuhani krompir isjeći na kockice. Masline odvojiti od košpica i nasjeći. Sve sastojke pomiješati i posoliti, pobiberiti, dodati limunov sok, maslinovo uljem i peršinov list. Poslužiti u školjkama uz pecivo.

Recepti i foto: OBN PR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.