Napravite sami sladoled od zove (RECEPT)

by | 2 Juna, 2022
sladoled od zove recept

Napravite sami sladoled od zove. Recept donosimo u nastavku za koji vam nije potrebno mnogo vremena ni truda…

U sezoni branja zove mnogi su se, vjerovatno, bacili na pripremu sirupa. Ako na zalihama imate prošlogodišnji sirup možete da ga iskoristite za desert koji će svim ljubiteljima reskog okusa zove baš prijati.

Napravite sami sladoled od zove

U pitanju je fini hladni desert koji možete da pripremite i bez aparata za sladoled, a ako ga imate možete dodatno će vam olakšati pripremu.

Recept za sladoled slijedi

Većinu sastojaka potrebnih za pripremu ovog sladoleda sigurno imate u kuhinji. Sa samo šest sastojaka i desetak minuta pripreme (bez hlađenja) imaćete fantastičnu ljetnu poslasticu.

Sastojci za sladole od zove:

2 žumanjka
40 g šećera u prahu
200 ml mlijeka
150 ml slatkog vrhnja
100 ml sirupa od zove
2 velike kašike limunovoh soka

Priprema sladoleda od zove:

Miksajte žumanjke i šećer dok smjesa iz jarkožute ne postane blijeda. Mlijeko ulijte u zdjelu i zagrijte do vrenja na laganoj vatri. Lagano malo po malo ulivajte mlijeko u žumanjke konstantno miješajući, piše zadovoljna.hr. Zatim vratite na vatru i kuhajte kremu 10 minuta.

Nakon kuhanja prebacite je u novu posudu i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kad je krema ohlađena, mikserom istucite slatko vrhnje u čvrsti šlag i potom u njega dodajte sirup od bazge pomiješan sa sokom od limuna. Lagao promiješajte dok se sirup i šlag ne sjedine u kompaktnu smjesu potom ulijte u ohlađenu kremu od žumanjaka i mlijeka.

Pročitajte i… Zova miriše, osvježava i liječi

Ako imate aparat za pripremu sladoleda, u ovom trenutku ulijte u njega pripremljenu smjesu i dalje postupajte po uputstvu proizvođača aprata.

Napravite sami… Sladoled od tikvica (RECEPT)

Ako nemate aparat za pripremu sladoleda, smjesu prebacite u posudu primjerenu za zamrzavanje te je stavite u zamrzivač na 2 sata. Nakon toga izvadite iz zamrzivača, mikserom razradite smjesu pa je opet vratite u zamrzivač i ponovite isti postupak 2-3 puta u istom vremenskom razmaku. Na kraju, ostavite u zamrzivaču preko noći da se sladoled stisne.

ljepotaizdravlje.ba

A_Lein / iStock via Getty Images Plus