
Ukusne falafel kuglice prema receptu food blogerice Berine Kapa
Berina Kapa naša je food kolumnistica koja na jedinstven način predstavlja recepte koje sama kreira vodeći se planom ishrane za autoimunu bolest s ...
Maslac od kikirikija + tikvica + malo vremena... To je sve što vam treba za odličan zdrav sladoled
Svi volimo sladoled, a ne volimo koliko ima dodatog šećera. Stoga smo nerijetko kreativni u izradi vlastitih i zdravijih verzija, pa dodajemo, na primjer, banane za teksturu ili grčki jogurt. No ono što vam može zamijeniti teksturu, i malo podsjećati na slatku pavlaku je – tikvica!
Tikvica je niskokalorična, zbog čega volimo da je uvrstimo u slana jela, a odlična je i u ovom desertu. Osim što ima puno nutrijenata, odlična je i za sitost, podstiče varenje, sprečava zatvor i čisti crijeva od toksina. Nutrijenti u tikvici čuvaju zdravlje kardiovaskularnog sistema i snižavaju holesterol. Zahvaljujući tome smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara, zbog čega ovaj sladoled od tikvica, osim što je ukusan, djeluje i odlično na vaše zdravlje.
Evo recepta za ovaj zanimljiv sladoled:
Sastojci:
80 g potpuno prirodnog maslaca od kikirikija
200 g smrznutih tikvica, naseječenih na kriške
15 g nezaslađenog kakao praha
15 g eritritol šećera
1 mjerica whey proteina
Priprema:
Stavite sve sastojke u blender i izblendajte. Dobit ćete laganu, kremastu i glatku teksturu kojoj nije potrebno dodavati niti mlijeko niti vodu. Ako želite voćne verzije, najbolje bi bilo da koristite banane kao glavni kremasti sastojak i ove tikvice zaobiđete jer bi okus mogao biti čudan. Sladoled od tikvica možete držati u zamrzivaču sedam dana, ili ga odmah pojesti (u šta ne sumnjamo).
Uživajte!
Unsplash