Topla uskrsna štruca s cimetom

by | 27 Marta, 2022
topla uskrsna struca s cimetom

Ova topla i meka uskrsna štruca s cimetom tradicionalna je poslastica u Ujedinjenom Kraljevstvu, poznata po specifičnom izgledu s motivom krsta.

Ovaj recept za čitavu štrucu lakše je pripremiti nego kad biste svako pecivo radili zasebno, a kriške su još finije kad se tostiraju. Uskrsna štruca obično se poslužuje za uskrsni doručak ili ručak.

Savjet: Potopite goji bobice u malo tople vode na pet minuta da omekšaju, a zatim ih ocijedite prije dodavanja u tijesto. Dodajte mješavinu grožđica i goji bobica zbog okusa i boje. Slobodno prema želji dodajte druge komadiće omiljenog suhog voća ili ga preskočite.

Napomena: Ako niste osjetljivi na gluten, možete upotrijebiti obično brašno umjesto brašna bez glutena. Priprema smjese za krst nije obavezna ako dekoraciju krsta želite preskočiti. Sameljite bademe u procesoru za hranu ili brzom blenderu.

Porcija: 1 štruca za 10 osoba
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 45 minuta
Ukupno vrijeme: 1 sat i 5 minuta

Topla uskrsna štruca s cimetom

Sastojci:

55 g kokosovog ulja ili rastopljenog maslaca,
125 ml javorovog ili agavinog sirupa,
1 čajna kašičica soka od limuna ili jabukovog sirćeta,
6 – 8 kapi ulja Young Living Orange+ (po želji),
1 – 2 kapi ulja Young Living Cinnamon+ (po želji),
1 velika jabuka ili 2 male kruške, oguljene i naribane,
80 g grožđica i/ili goji bobica,
180 ml kokosovog mlijeka (ili mlijeka po izboru),
180 g mljevenih badema (ili drugih orašastih plodova ili sjemenki),
150 g brašna bez glutena (ili običnog brašna),
2 čajne kašičice praška za pecivo,
½ čajne kašičice sode bikarbone.

Sastojci za dekoraciju krsta:

3 kašike brašna bez glutena (ili običnog brašna),
2 kašike vode,
2 kapi ulja Young Living Orange+ (po želji).

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 °C i kalup za pečenje obložite papirom za pečenje. Nauljite papir za pečenje kokosovim uljem ili maslacem da se tijesto ne bi zalijepilo. Rastopljeno kokosovo ulje ulijte u veliku posudu i dodajte javorov sirup, limunov sok, ulja Young Living Orange+ i Young Living Cinnamon+, naribane jabuke, grožđice, kokosovo mlijeko i mljevene bademe te lagano promiješajte da se smjesa sjedini. U posudi srednje veličine pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dobro promiješajte.

U pomiješane vlažne sastojke dodajte smjesu od brašna i lagano miješajte da se sve dobro sjedini. Premjestite smjesu u kalup i izravnajte površinu lopaticom. Da biste napravili smjesu za krst, u malu posudu dodajte 3 kašike brašna, malo po malo dodajte 2 čajne kašičice vode i na kraju dodajte ulje Young Living Orange+. Smjesa bi trebala biti glatka i gusta.

Ne pretjerujte s vodom jer smjesa neće biti dovoljno gusta. Smjesu od brašna i vode dodajte u dresir za glazuru s okruglim nastavkom (ili upotrijebite običnu kesicu i odrežite jedan vrh). Prije pečenja istisnite smjesu od brašna u okomitoj liniji duž sredine štruce i u tri vodoravne linije s podjednakim razmakom kako biste dobili motiv krsta. Pecite štrucu približno 45 minuta dok se ne digne i ne porumeni.

Provjerite je li štruca gotova tako da u nju zabodete čačkalicu. Ako čačkalica izađe čista i bez tragova, štruca bi trebala biti gotova. Ako treba malo više vremena, lagano pokrijte gornji dio papirom za pečenje, pecite još 5 – 10 minuta i ponovno napravite test čačkalicom. Srednji dio štruce trebalo bi da bude vlažan, ne gnjecav.

Izvadite štrucu iz rerne i ostavite ga na rešetki da se ohladi. Narežite rashlađenu štrucu. Kriške prema želji možete tostirati. Ako je jedva čekate isprobati, ostavite da se ohladi barem 10 minuta, a zatim pažljivo narežite na kriške. Poslužite kriške same ili s maslacem, premazom od badema ili marmeladom. Više o Young Livingu saznajte OVDJE.

ljepotaizdravlje.ba

coolinarika