Miniserija “Černobil” pobrala je sve pohvale – kritike i publike!

by | 24 Maja, 2019

Miniserija koja je svojim kvalitetom i istinitom pričom oduševila svijet u samo tri sedmice prikazivanja postala je najbolje ocijenjenom serijom svih vremena! Time je pretekla i ”Igru prijestolja“ i ”Breaking Bad”, ali šta je to u poznatoj priči o nuklearnoj katastrofi toliko nadmašilo konkurenciju?

Foto: imdb

U kobnoj noći s 25. na 26. april 1986. u Sovjetskoj Ukrajini došlo je do najveće nuklearne katastrofe u istoriji– nakon koje više ništa nije bilo isto. Tokom ispitivanja sigurnosti reaktor je eksplodirao te pretvorio Černobil i obližnji gradić Pripjat, u kojem je živjela većina radnika centrale, u grad duhova. U 1 sat i 23 minute te noći život je stao.

Stanovništvo Pripjata koje je udario prvi udarni talas eksplozije prenulo se iz sna i vidjelo kako iz nuklearnog pogona suklja crni dim i prašina. Zbog eksplozije je došlo do ispuštanja velike količine radiokativne prašine i radijacije koja ni nakon 33 godine nije nestala. A i neće još hiljadama godina.

Čestice koje razgrađuju tkivo

Zasnovana na istinitim događajima bez mnogo dramatizacije, britanska miniserija ”Černobil” hronološki prati istoriju kataklizme u Ukrajini za koju su svi čuli, no malo ko zna šta joj je stvarno prethodilo i kako se ona sanirala.

Nuklearno gorivo gorjelo je danima, a radiokativne čestice iz Černobila raspršile su se na tri četvrtine površine Evrope. Svi su čuli za napuštene šume u koje se ne smije stupiti, za mutirane životinje i teško oboljele ljude, no te su posljedice eksplozije ništa u odnosu na to kakve su mogle biti da nije bilo ljudi koji su svojim rukama i svojim umom spriječili da danas cijela Evropa i dio Azije ne budu kontinent pustoši.

Ko su ti junaci i junakinje kojima svi mi dugujemo život? Upravo o malim ljudima velikih i hrabrih srca govori ”Černobil”, miniserija od pet epizoda koja prati razvoj događaja nakon eksplozije reaktora u Černobilu te saniranje učinjene štete.

Realizam koji je ugrađen u svaku poru ove miniserije

Prozvana jednom od najrealističnijih i najstrašnijih serija svih vremena, ”Černobil” se može pohvaliti onime čime mnoge serije ne mogu – svojom istinitošću. Zastrašujući prikaz realnosti Ukrajine i krutosti Sovjetskog Saveza srećom su producirali Britanci jer američka produkcija obično pokaže tragično nepoznavanje estetike, života i funkcionisanja sisitema unutar centralističkog brutalnog komunističkog režima SSSR-a. S britanskom produkcijom to nije slučaj. Zahvaljujući tome ”Černobil” je vizualno remek-djelo posvećeno socrealizmu u raspadanju.

Foto: imdb

Fantastična glumačka ekipa koju predvode Jared Harris, Stellan Skarsgård i Emily Watson, uz brojna manje poznata, ali jednako vrsna imena, učinili su ”Černobil” fantastičnom serijom o velikoj tragediji. Publika saosjeća, s nevjericom posmatra događaje i mora osjetiti divljenje i zahvalnost ljudima koji su svojom žrtvom i znanjem uništili vlastiti organizam, ali spasili stotine hiljada drugih.

Rijetko se viđa serija koja toliko uspješno objedinjuje praćenje istinite priče, dramatizaciju i romantizaciju, vrhunsku fotografiju i realističnu produkciju kao što to čini ”Černobil”, a reakcije kritike publike i kritičara to i potvrđuju.

Šokirajte se, zaprepastite i nešto naučite.

Izvor: dnevnik.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.