Categories Vijesti o poznatima

Cate Blanchett predsjedava žirijem 77. venecijanske Mostre

Dvostruka oskarovka, australijska glumica Cate Blanchett predsjedavaće međunarodnim Filmskim festivalom u Veneciji koji će po 77. put biti održan od 2. do 12. septembra, objavili su organizatori.

Odluku o imenovanju pedesetogodišnje glumice i producentkinje predsjednicom žirija, doneo je Upravni odbor Venecijanskog bijenala, čiji je Mostra sastavni dio.

“Svake godine s nestrpljenjem iščekujem venecijansku Mostru i svake je godine izbor filmova koji se prikazuju izvanredan. Venecijanski filmski festival jedan je od najatraktivnijih na svijetu, to je prava svečanost ovog provokativnog i podsticajnog medija u svim njegovim oblicima”, navodi se u saopštenju.

Umjetnički direktor festivala Alberto Barbera kazao je da mu je veliko zadovoljstvo da pozdravi Cate u Veneciji u funkciji predsjednice žirija “nakon što joj je aplaudirao u veličanstvenoj ulozi ‘Elizabeta’ u filmu indijskog reditelja  Shekhar Kapur i ‘Nema me’, američkog reditelja Todda Haynesa, u kojem utjelovljuje Boba Dylana. Za potonju je ulogu na Mostri 2007. nagrađena Kupom Volpi”.

Blanchett je poznata po angažmanu u borbi žena protiv seksualnog nasilja, posebno nakon skandala s Harvijem Vajnstinom.

Glumica je obiležila otvaranje festivala u Kanu 2018, kada je takođe predsjedavala žirijem, izjavom da će proteći dosta vremena dok se filmska industrija ne okrene u korist žena.

“Za duboke promjene potrebne su specifične aktivnosti”, rekla je tada na konferenciji za novinare.

Izvor: n1

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *