Categories Vijesti o poznatima

Legendarne “Mućke” obaraju rekorde i kao mjuzikl

Britanska humoristička televizijska serija “Mućke” (Only Fools and Horses), koja je jednom epizodom postavila rekord u televizijskoj gledanosti, sada doživljava novu popularnost u formi mjuzikla u londonskom West Endu.

Britanci, opterećeni temom “Brexita”, rado gledaju novu verziju “Mućki” dok se nostalgično prisjećaju starih, jednostavnijih vremena. Mnogo toga se promijenilo u Britaniji od kada su se Dereck “Del Boy” Trotter i njegov mlađi brat Rodney tokom osamdesetih i devedesetih borili za preživljavanje na surovim ulicama Peckhama, u jugoistočnom dijelu Londona, preprodajući svaku vrstu robe do koje su mogli da dođu.

“Sada smo u nevjerovatno polarizovanoj situaciji, pa je lijepo da se nekada vratimo unazad i pogledamo stvari kroz naočale sa ružičastim staklima”, izjavio je Tom Bennetj+t, koji u mjuziklu igra Del Boya. On je rekao da bi se moglo reći da su to bila “jednostavnija, mnogo bolja vremena”.

“To uopšte nije tako. Ali zabavno je. Ovo je mjuzkl zasnovan na jednoj od najboljih komedija koje su ikada napisane”, rekao je Bennett.

Original je bio djelo Johna Sullivana, čija je sposobnost da prikaže neodoljive gubitnike zasnovana na iskustvu odrastanja u porodici iz radničke klase u južnom dijelu Londona. On je prihvatio posao iza kulisa u BBC, a scenario mu je godinama odbijan.

Jedna epizoda “Mućki” je 1996. gdoine privukla rekordnu publiku od više od 24 miliona ljudi u Britaniji, a Sullivanova serija je do trenutka kada je on umro 2011. godine stekla planetarnu popularnost.

Stanovnici današnjeg Peckhama su među onima koji sada pune Kraljevski teatar Haymarket, jedan od najstarijih u West Endu.

Mjuzikl je djelo Sullivanovog sina Jima, koji se udružio sa glumcem i piscem Paulom Whitehouseom i razvio ideje koje je ostavio njegov otac.

Od premijere prošlog mjeseca, za mjuzikl je prodato 150.000 ulaznica, a predstave su rasprodate do kraja avgusta. Time je oboren rekord po brzini prodaje ulaznica u teatru. Nove “Mućke” do sada su zaradile više od osam miliona funti. Mjuzikli su West Endu prošle godine donijeli prihod od preko 765 miliona funti, navodi se u podacima Udruženja londonskog teatra.

Izvor: N1

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *