Ukusna jela koje ne smijete propustiti ako se nađete u Italiji

by | 29 Jula, 2017

Da li postoji neko u vašoj blizini ko ne voli italijansku hranu? Tako smo i mislili! I u našem okruženju svi obožavaju paste na ovaj ili onaj način, pice, italijanske sladolede… Šarenolika kakva jeste, Italija pruža bezbroj gastronomskih mogućnosti. Zato smo pripremili za vas jela koja morate da probate kad ste u ovoj zemlji. Naravno, pica se podrazumijeva pa smo je upravo zbog toga i izostavili fokusirajući se više na neka druga italijanska jela. Jer, zemlja tjestenina će vam na tanjiru servirati stvari koje ne možete da zamislite, a koje su veoma ukusne.

Foto: Thinkstock

1. Bigoli

Mislili ste da su špagete ukusne? Onda niste probali bigoli, špagete koje su specijalitet za Veneciju, a krase ih malo deblji rezanci nalik našem pilavu koji se spremaju najčešće u miksu sa patkom.

2. Ribollita

Ovu “zimsku” supu koja potiče iz Toskane, svi obožavaju. Na vama je sa čim ćete da je probate, ali tradicionalna podrazumijeva miks povrća (kelj i paradajz primarni), grah i stari hljeb. Po želji možete da dodate meso ili ribu, ali ako želite da se pridržavate originalnog recepta onda ih izostavite. Taman da se okrijepite poslije dugih šetnji i razgledanja grada.

3. Risi e bisi

Risi e bisi podrazumijeva rižu i grašak. Ovo jelo nije nešto sofisticirano, ali je veoma ukusno. Sastojci su kuhani u povrtnoj supi, a rezultat je jelo lijepo balansirano, lagano i omiljeno među vegetarijancima. Mada, uvjereni smo da su vam majke pravile rizi-bizi, zar ne?

4. Tortellini en Brodo

Za mnoge porodice u sevjernoj Italiji, Tortellini en Brodo je obavezno jelo u svim prilikama. Služe se u krem sosu i posipaju sitno narendanim parmezanom.

5. Canederli

Prave se od bajatog hljeba, jaja, mlijeka i mesa. Ove začinjene loptice se prelivaju i bistrom supom. Slične su našim ćuftama, samo sa manje mesa.

6. Osso buco alla Milanese

Ako morate da probate jedan tanjir sa mesom u Italiji neka to bude Osso buco. Ne možete omašiti sa telećim mesom koje je lagano kuhano u vinu.

7. Cacciucco

Niste osoba koja voli ribu? Cacciucco će to da promijeni. Začinjena morska hrana se veže za mjesto Livorno, a školjke, rakovi i hobotnica u paradajz sosu je nešto čemu nećete moći da odolite.

8. Focaccia di recco

Jednostavan recept zvani Focaccia je aromatična pogača koja ide odlično sa maslinovim uljem i sirom.

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.