Imate slobodan dan? Evo gdje možete uživati u prirodi i provesti opuštajuće vrijeme u Sarajevu

by | 29 Marta, 2024

Izdvojili smo 6 mjesta u Sarajevu na kojima ćete uživati i definitivno napuniti baterije

Priredio: Omar Zahirović

Ako bismo trebali izabrati jedan grad na Balkanu koji zasigurno može ponuditi pregršt užitaka za sva naša čula, to bi definitivno bilo Sarajevo. Topli ljudi, ukusna hrana, historija koja spaja mnoge kulture i prikazuje njihov život kroz vrijeme.

Toplina, neprikosnoveni šarm i mjesta koja zasigurno mogu pružiti lijepe trenutke odmora. A upravo u slast lijepih dana koji dolaze, mi vam nudimo nekoliko lokacija u prirodi koje su pravi izbor za slobodan dan.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Amela Efendić Sefer (@amela_mamela)

#1 Vrelo Bosne

Ova lokacija vjerovatno je mnogima poznata. Onima koji žive u Sarajevu ili su općenito iz BiH sigurno je memorisana kao divna lokacija za provesti slobodno vrijeme. Slikoviti pejzaži često su razlog zašto se mladi parovi odluče za ovu lokaciju. Izvorište rijeke nudi kristalno čistu vodu i vodopade koji ispod malih mostova ostavljaju bajkovit dojam. Također, Alejom ljubavi možete sigurno proći fijakerom u proljeće i uhvatiti par kadrova koji će kasnije buditi lijepe asocijacije i sjećanja na odmorne trenutke u prirodi. Ako ste u Sarajevu prvi put, nemojte propustiti ovu prirodnu ljepotu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @van_ica

#2 Dariva

Preko 200 stabala lipe posadili su diplomati na službi na ovom najstarijem šetalištu. Dariva je šetalište dugo osam kilometara i zaista je prilika da na zdrav način iskoristite svoje vrijeme. Skoro sve vrijeme vašu šetnju prate zvuci Miljacke, uz koju zajedno sa tokom pratite putanju. Česti posjetitelji ove lokacije su i rekreativci koji bicikliraju ili koji su došli s ciljem alpinizma.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Nedim (@nedimdzk)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ukrainian from Sarajevo (@ilialexanderson)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Armin Gazić (@armin_gazic)

#3 Park Šuma Prijateljstva

Vještačko jezero sa mostovima, amfiteatar koji prima 80 posjetilaca, 30 mjesta predviđenih za piknike, prostor za vježbanje opremljen savremenim spravama, fontane, suvenirnice… Sve to je dio široke palete sadržaja ovog parka. Nalazi se između naselja Sedrenik i izletišta Barice. Ovaj moderno opremljen park na preko šest hektara nudi predivan sadržaj za sve posjetitelje. Pravi izbor za porodična druženja u prirodi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Muamera Zaklan -Food Bloger 💫 (@muameras.kitchen)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Visit Sarajevo (@visitsarajevo.ba)

#4 Čavljak

Nevjerovatno izletište udaljeno je od centra grada oko deset kilometara. Nudi nekoliko odmorišta i planinarski dom, prekrasan pogled koji lokalce privlači već godinama kao jedan od prvih izbora za kratki odmor. Do samog Čavljaka moguće je doći i autom, pa je to još jedan dodatni razlog da ovo bude vaš vikend.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Senad Guso (@infocus_senad)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ᴍɪʀᴇʟᴀ ʀᴇᴅᴢɪᴄ (@mirela_red)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Poljubi Zemlju (@poljubi_zemlju)

#5 Skakavac

Za sve one koji vole da se umorite i počastite jednom avanturom u prirodi, onda je vodopad Skakavac impozantno mjesto. Ovaj vodopad koji se sliva niz visinu od 98 metara krečnjačke stijene dovodi do nevjerovatnog dojma prozirnosti vode na samom slapu. Ispred samog vodopada nalazi se most na kojem, kada stojite, osjetite kapi samog vodopada. Uz sam vodopad pruža se staza koja vodi do samog izvorišta. Zanimljivo iskustvo koje donosi korak više.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Amela Ivkovic O'Reilly (@amela_nutritionist)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Studentski Pohodi (@studentski.pohodi)

#6 Prošetajte bob stazom

Kada se žičarom popnete na Trebević, ono što nikako ne smijete propustiti je obilazak bob staze, izgrađene za potrebe zimskih olimpijskih igara koje su se u Sarajevu održavale 1984. godine, kada je Jugoslavija postala prva komunistička država u historiji, kojoj je povjereno organizovanje ovog događaja. Šetnja stazom vraća vas u neka davna vremena, i jednu od najskupljih investicija grada u to doba. Osim što je bila jedna od skupljih, bila je i dosta zahtjevna za izgradnju, a ona je povjerena profesoru Gorazdu Bučaru, koji je sa grupom arhitekata napravio remek djelo.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Vizuelno Sarajevo (@vizuelno_sarajevo)

Kada pogledamo, mogli bismo pogledati Sarajevo iz zraka i dovoljno jasno vidjeti sve prizore prirodnih ljepota. Vjerujemo da bi mnogima zastao dah. Ovaj grad nudi lokacije koje su pune su historije malih priča koje poznaju samo lokalci. Prirodne ljepote i pomenuti šarm definitivno su nešto što će vas kupiti da se ponovo vratite, a ako ste već bili, vjerujemo da sami znate o čemu je riječ. Zagarantovan odmor!

ljepotaizdravlje.ba

Instagram