Pet odličnih vježbi koje se preporučuju trudnicama

by | 30 Marta, 2024

Trudnoća je jedinstven period u životu žene, obilježeno brojnim promjenama i izazovima, pa se svaki potez u ovom periodu dodatno stavlja pod povećalo. To je slučaj i s treniranjem u trudnoći

Iako trudnoća može biti idealan izgovor za opuštanje i izbjegavanje fizičke aktivnosti, umjereno vježbanje tokom trudnoće donosi brojne prednosti za tijelo i zdravlje trudnice. Tokom trudnoće, tijelo prolazi kroz značajne promjene, uključujući povećanje tjelesne mase. Redovno vježbanje može pomoći u održavanju zdrave tjelesne mase i sprečavanju komplikacija kao što su gestacijski dijabetes i visoki krvni tlak. Također, treniranjem se jačaju mišići, što dovodi do dodatne pomoći u održavanju stabilnosti tijela.

Vježbe za trudnice su tema o kojoj treba pričati. Određen broj trudnica ima osjećaj da će fizički povrijediti sebe i bebu ukoliko dođe do blažeg fizičkog napora, ali ako je vježbanje umjereno može samo imati pozitivne efekte. Naravno, uvijek je preporučljiva konsultacija sa ljekarom i ako se već odlučite da vježbate radite ono što vam najviše prija.

Fizička aktivnost u toku trudnoće donosi vam mnoge prednosti i u mnogim slučajevima olakšava porođaj. Bez obzira da li ste prije trudnoće bile aktivne upustite se u ovu avanturu, a vježbe koje su pred vama su bezbjedne i preporučene od strane stručnjaka.

#1 Vježbe disanja

Vježbe disanja za trudnice su nešto što se podrazumijeva bez obzira da li radite vježbe kod kuće ili u nekom sportskom objektu. Ove vježbe vas pripremaju za porod i kontrakcije koje će nastupiti.  Izvode se što više mogu, odnosno što više možete da izdržite. Kako bi vaš udisaj i izdisaj bili pravilni, potrebno je da ležite, sa savijenim koljenima i uzglavljem od 45 stepeni. Možete biti i u sjedećem položaju. Udisaj je na nos, izdisaj je na usta, polako i u pravilnim razmacima.

#2 Plivanje u toku trudnoće

Plivanje je interesantna i opuštajuća vježba za trudnice, a dok plivate osjećaj pokretljivosti i lakoće je nezamjenjiv. Kao i sve ostale vježbe za kardiovaskularne organe, plivanje u trudnoći pomaže lakše disanje, a organizam lakše resorbuje kiseonik, što je izuzetno važno  za mamu i bebu. Plivanje u trudnoći pospješuje cirkulaciju, povećava jačinu i elastičnost mišića. Vježbe u trudnoći takođe će pomoći kod smanjenja otoka nogu i spriječiti pojavu proširenih vena.

#3 Joga za trudnice

Joga vježbe za trudnice se uvijek preporučuju, i to sa razlogom. Osim što smiruju um i stanje duha dovode u ravnotežu, one istovremeno pomažu prilikom istezanja svih mišića. Joga je odlična za kombinovanje sa aerobikom i pilatesom koji uključuje loptu kao rekvizit.

#4 Kegelove vježbe

Kegelove vježbe za trudnice se preporučuju ne samo dok ste u drugom stanju, već i tokom djevojačkog perioda. Dobile su naziv po doktoru koji ih je smislio kako bi se ojačali svi mišići genitalno-urinarnog trakta. Kegelove vježbe su jednostavne i usmjerene na sljedeće: dok mokrite ili pak sjedate, stegnite karlične mišiće najviše do 5 sekundi. Nakon toga, popustite i ponovite par puta. Preporučuju se jer smanjuju pojavu hemoroida. Jednostavne su, a prilično efikasne.

#5 Vježbe prsti – peta

Ova vježba je veoma jednostavna i možete je raditi svuda! Ispravite se i postavite ruke na kukove. Podižite se na prste, potom na petu, ali polako, vodeći računa da ne izgubite balans. Ukoliko budete imali problema sa balansom, pridržavajte se jednom rukom za zid. Vježbu izvodite polako, i obavezno zadržite položaj na prstima 1-2 sekunde.

Trudnoća je potpuno novi period u kojem je razumljivo zašto su buduće mame osjetljive kada je u pitanju raspoloženje, imaju nedoumice i pitanja za koje postoje rješenja. Potrebno ih je samo ohrabriti i ne opterećivati ih problemima kako bi bile opuštene i samo mislile na dobrobit bebe.

Kako da izaberete pravu loptu za pilates?

ljepotaizdravlje.ba

iStock via Getty

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.