Kako da izaberete pravu loptu za pilates?

by | 24 Marta, 2024

Lopta za fitness pravi je blagodat za ljude koji vole ne samo trenirati u teretani, već imaju i dovoljno slobodnog vremena za vježbanje kod kuće

Trenutno, renomirani stručnjaci procjenjuju velike gumene lopte kao jednu od najsigurnijih i istovremeno vrlo učinkovitih sportskih rekvizita. Lopta za fitness je idealan alat kada trebate ukloniti hronične bolove u zglobovima, kičmi. Prisutnost ove sportske opreme omogućuje istovremeno korištenje gotovo svih glavnih mišićnih skupina.

Danas se fitness lopte preporučuju svima koji pate od bolova u kičmi, kao i onima koji vode sjedeći način života. Korisni projektili mogu biti žene koje su umorne od borbe protiv celulita, brzog dobivanja na težini.

Kako odabrati loptu za fitness?

Prije nego što krenete na izbor velike gumene lopte za fitness, potrebno je odrediti vlastite ciljeve i želje, oblikovati jasne ideje o traženim rezultatima. Ovaj zahtjev diktira prisutnost različitih namjena pojedinih modela kugle.

Trenutno postoje sljedeće vrste lopti za fitness:

Okrugli veliki kugli za fitness pogodni su i za odrasle i za djecu. Jedini uvjet u ovom slučaju je odabir odgovarajuće veličine lopte, na temelju parametara tijela budućeg vlasnika.

Kuglice u obliku ovala osmišljene su za obavljanje identičnog skupa vježbi zajedno s okruglim školjkama. Međutim, zbog povećane stabilnosti, preporučuje se početnicima koji se tek upoznaju s gimnastikom i fitnessom.

Kuglice s tuberkulama – idealan, učinkovit alat ne samo u fitness vježbama, već prije svega s potrebom za poboljšanjem cirkulacije krvi. Preporučuje se za uporabu osobama kojima su potrebni masažni tretmani.

Kuglice s ručkama pomažu u poboljšanju sigurnosti tokom treninga. Aktivno koriste trudnice zbog smanjenog rizika od pada i povreda.

Odaberite loptu prema rastu

Bilo koja kugla za fitnes bira se prvenstveno na temelju visine korisnika. Ako je ovaj simulator potreban kod izvođenja nastave s malim djetetom, u ovom slučaju, bolje je dati prednost sportskoj opremi promjera ne većih od 55 cm.

Ako govorimo o odraslima čija je visina 170 cm ili više, tada velika kugla promjera oko 85 cm može postati učinkovit i siguran način za vježbanje fitnessa, a osobe malog rasta biraju fitnes kuglice promjera oko 65 cm.

Površina

Najvažniju ulogu u odabiru kugle za fitness ima struktura vanjske površine. Fitness kugla može biti potpuno glatka, što je odlična opcija kada trebate vježbati s bebama koje imaju meku, razdražljivu kožu.

Kuglice s malim izbočinama, rogovima i šiljcima pronalaze svoju svrhu u sportu. Izbočine na površini lopte mogu dati dodatno povjerenje u kretanje početnika. Što se tiče najtežih šiljaka, oni djeluju kao svojevrsni masažeri, čije senzorne funkcije rade na glavnim mišićnim zonama.

Vježbe s loptom

Bilo da je vaš cilj postići čvrstu jezgru ili izgraditi definiciju u gluteusima, lopte za vježbanje služe kao višenamjenski alat za rad na svakom dijelu tijela.

  1. V-trbušnjaci: Postavite noge na loptu i s neutralnom kičmom izvedite V trbušnjake.
  2. Zatezanje koljena: u potpunom položaju daske, stavite stopala na loptu i kotrljajte je naprijed-natrag kako biste zgusnuli jezgru i dovršili zatezanje koljena.
  3. Klasični čučanj: Povećajte nivo težine držeći loptu za vježbanje iznad glave dok čučnete gore-dolje.
  4. Povišeni sklekovi: izazovite svoje sklekove podižući stopala na lopti u dasci, što će, kao dodatni bonus, potaknuti jezgru da naporno radi kako biste ostali stabilizirani.

ljepotaizdravlje.ba

iStock via Getty

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.