Categories Uradi sama

5 jutarnjih rituala koji popravljaju raspoloženje tokom cijelog dana

Navike nam određuju dan. Kako započnete jutro takav će vam biti i ostatak dana. Ukoliko se probudite nezadovoljni i neraspoloženi tako će vam biti do kraja dana, a kako biste to spriječili otkrivamo vam 5 rituala koji će vam zasigurno promijeniti raspoloženje!

Bez elektronskih uređaja

Većina nas neposredno pred spavanje ima tu lošu naviku da gleda televiziju ili da koristi telefon. Elektronski uređaji emituju svjetlost koja nam ne dopušta da zaspimo i loše utiče na kvalitet sna. Zbog toga se preporučuje čitanje knjige prije spavanja. Najbolje bi bilo kada biste mogli da ostavite telefon u susjednoj sobi.

Podignite roletne

Sunčeva svjetlost utiče na naš mozak baš kao i mrak. Zato, na zamračujte sobu, ne spuštajte roletne i ne navlačite teške, tamne draperije, kako biste se sakrili od svjetlosti.  Dok nas svjetlost razbuđuje, mrak šalje signale našem mozgu da bi trebalo da spava. Zato se navlačenje zavjesa i zamračivanje spavaće sobe ne preporučuje.

Ne konzumirajte alkohol

Ukoliko želite da se probudite sa elanom opijanje prije spavanja se ne preporučuje. Alkohol loše utiče na san, a ukoliko vam se i dogodi noćno pijanstvo, popijte dvije čaše vode prije odlaska u krevet. Međutim, neki podaci govore da je neophodno da unesete onoliko čaša vode koliko ste pića popili. Ovo pravilo naročito važi za vino.

Vježbajte

Sva naučna istraživanja koja su se bavila vezom između mentalnog i tjelesnog zdravlja pokazala su da ljudi koji vježbaju oko dva i po sata nedjeljno bolje spavaju od onih koji nisu fizički aktivni. Kada se dobro izmorite i legnete da spavate zagarantovano je da ćete se ujutru probuditi odmorni.

Više uživajte

Ujutru kada se probudite potrudite se da uživate više.  Nemojte nigdje žuriti nakon ustajanja već dajte sebi vremena da u miru popijete prvu jutarnju kafu. Neka to budu 15 minuta uživanja tokom kojih nećete razmišljati o obavezama koje bi trebalo da ispunite tog dana.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Getty Images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *