Categories Fitness

Da li je efikasnije da trenirate samostalno ili u društvu?

Bilo da volite da vježbate sami ili s prijateljima, oba pristupa imaju svoje vrline i mane. Ukoliko se držite samo jednog, moguće je da ćete propustiti sve one pozitivne aspekte koje nudi drugi, navodi Mike Donavanik, stručnjak za fitness.

Foto: Guliver/Thinkstock

Mike je naveo prednosti i mane različitih pristupa vježbanju i istakao da bi kombinacijom sva tri režima mogli da ostvarite najbolje rezultate:

Samostalno vježbanje 

Prednosti: Ovaj pristup omogućiće vam prijeko potreban mir i tišinu – moći ćete da oslušnete svoje tijelo i postignete unutrašnji balans.

Mane: Vrlo je lako zaglaviti se u rutini, koja može negativno da utiče na rezultate vježbanja. Takođe, isključivo vi ste sebi motivacija i podrška, što nije uvijek najbolja opcija.

Vježbanje sa prijateljem 

Prednosti: Prijatelj bi mogao da bude od velike pomoći ako su vam potrebni inspiracija i motivacija za vježbanje. Takođe, manje je vjerovatno da će vam trening biti monoton – veće su šanse da ćete ga uspješno sprovesti do kraja, tj. da nećete gubiti fokus.

Mane: Ako vaš partner nije podjednako brz ili jak, učinićete sebi medveđu uslugu utiskom da dajete sve od sebe iako, zapravo, možete da postignete mnogo više. Ako radite vježbe naizmjenično (princip “10 sklekova ti, 10 sklekova ja”), uvešćete time nepotrebne pauze u vježbanje, što će uticati negativno na vaš napor i sagorjevanje kalorija.

Vježbanje u grupi 

Prednosti: Časovi su od izuzetne koristi ljudima kojima je teško da se samodisciplinuju jer nećete propustiti trening čak i ako vaš prijatelj nije mogao da dođe.

Mane: Nažalost, ovim putem veoma je teško prilagoditi vježbe svojim željama i mogućnostima. Tačno je da, na primjer, instruktor može ispraviti vaše držanje, ali o ne znači da je trening prilagođen vašim potrebama.

IZVOR: superzena.b92.net

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *