4 najbolje vježbe za ravan stomak i u pedesetim

by | 9 Januara, 2024

Najbolje vježbe za vitak struk pogodne su ne samo za žene 50+, već i za sve koji sanjaju o savršenoj figuri

Vitak struk se postiže ne samo vježbanjem, već i sviješću o položaju tijela. Sa godinama često gubimo snagu karlice i kičme, što je direktno povezano sa definisanom linijom struka. Nekada se smatralo da sklekovi uglavnom jačaju i sužavaju struk. Sada se zna da je mnogo efikasnije pomjeranje tijela u raznim pravcima i angažovanje svih trbušnih mišića. Govorimo o najboljim vježbama za žene koje će vam pomoći da imate ravan stomak i u pedesetim.

#1 Plank

plank za vitak struk

Popularna i veoma efikasna vježba. Postavite laktove i koljena na tlo, a zatim gurnite stopala unazad, istežući noge. Fiksirajte karlicu. Počnite sa 10 sekundi, a kada se osjećate ugodnije, možete da povećate vrijeme na 30 sekundi, pa na dvije ili tri minute.

Ova vježba je dobra za cijelo tijelo! Odlična je za vitak struk, kao i za učvršćivanje zadnjice i jačanje leđnih mišića, što jako dobro za kičmu i pravilno držanje cijelog tijela.

#2 Uvrtanje kičme

uvrtanje kicme za vitak struk

Uvrtanje je nevjerovatna vježba za smanjenje obima struka. Mnogima od nas u svakodnevnom životu nedostaje pokretljivost u svim ravnima kretanja, a od njih zavisi zdravlje kičme. Sjedite uspravno sa ispruženim nogama ispred sebe. Držeći leđa uspravno, ispružite ruke u stranu tako da su vam dlanovi okrenuti prema podu. Udahnite dok se ispravljate što je više moguće, a zatim se okrenite ulijevo ili udesno sa ispruženim rukama u stranu u obliku slova „T“. Izdahnite tri puta da biste se što više proširili. Udahnite da biste se vratili na svoje sjedište, a zatim se okrenite na drugu stranu. Izvedite vježbu šest puta u svakom pravcu.

#3 Bočni iskorak

bocni iskorak za vitak struk

I ova vježba je odlična za vitak struk. Stanite sa široko raširenim nogama. Prsti treba da budu usmjereni naprijed. Povucite kukove unazad i pomjerite jednu nogu široko i dok savijate drugu nogu u koljenu. Odgurnite se petom savijene noge da biste se vratili u početni položaj. Zatim spustite u iskorak na drugu stranu. Ponovite ovu vježbu 10 puta.

#4 Poza čamac

Poza čamac za ravan stomak

Sjedite sa savijenim koljenima i stopalima na podu. Ispružite ruke ispred sebe sa dlanovima okrenutim nadole. Dok izdišete, zaokružite kičmu i uvucite trbušne mišiće, naginjući se malo unazad. Zadržite dah u ovom položaju. Dok izdišete, vratite se u početnu poziciju. Uradite šest do osam ponavljanja.

ljepotaizdravlje.ba

PeopleImages / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.