Categories Kosa

20 savjeta koje bi frizeri dali svojoj najboljoj drugarici

Željeli smo da utvrdimo određena pravila i na kraju saznamo istinu od – po čemu se prepoznaje dobar frizer, pa do – kako da u salonu zaista dobijemo izgled koji želimo?. Donosimo zanimljive odgovore i to od stručnjaka.

#1 Pitajte za adresu

Ako na ulici, u kafiću ili u javnom prevozu ugledate nekoga sa odličnom frizurom, ne ustručavajte se – pitajte. Ko je odgovaran za umjetničko djelo na njenoj glavi? Svaka će žena osjetiti ponos i zadovoljstvo i sigurno će otkriti adresu frizera.

#2 Dogovorite savetovanje

Ako želite potpuno da promijenite izgled, nije neophodno da odmah krenete u akciju. Prvo dogovorite termin za savjetovanje kod frizera – bez šišanja. Dovoljno je desetak minuta – da vam frizer objasni šta vam odgovara, a šta ne. Za savjet vam vjerovatno neće ništa naplatiti.

#3 Čekirajte Instagram

Danas se većina frizerskih salona prezentuje putem stranica na Facebooku i Instagramu. I to trebate da iskoristite. Ovde se nalaze fotografije pravih mušterija, a ne fotke modela i zvijezda nakon nekoliko sati stylinga.

#4 Autentično se obucite

Došli ste kod frizera u trenerci, jer je u komšiluku? OK, to nije problem. Ali, samo ako vam taj izgled zaista odgovara. Naime, frizeru je važno da zna koji ste tip osobe, to jest koji je vaš stil – i shodo tome prilagoditi frizuru. Zato se obucite onako kako se najveći dio vremena oblačite.

#5 Budite kao i inače 

Prodavac cipela uvijek prvo pogleda cipele mušterije, a frizer kosu. Ali, moramo li zaista imati sređenu kosu kada uđemo u salon? Frizeri kažu – ni slučajno! Svaki će stručnjak prepoznati kakvu frizuru obično nosi mušterija. Ako ste inače većinu vremena našminkani, idite kod frizera našminkani – tako frizer može da vam kreira kompletan styling.

#6 Isprobajte novi salon  

Ako želite da promijenite izgled, razmislite o tome da promijenite frizerski salon. Možda je i vaša frizerka (nakon svih ovih godina) pomalo ostale bez ideja.

#7 Važna je i hemija

Za uspješno šišanje i frizuru nije potrebna samo tehnika, nego i dobra hemija između frizera i mušterije. Zašto? Drugi put kada dođete kod frizera neće biti neophodno da objašnjavate kakvu frizuru želite.

#8 Pričajte o sebi  

Kako frizura ne bi izgledala lijepo samo nekoliko sati nakon dolaska u salon, nego se fino uklopila u vaš život, ispričajte frizeru nekoliko stvari iz svog svakodnevnog života.

#9 Pokažite inspiraciju 

Ne, nije uopšte glupo donijeti u salon fotografiju nekog modela ili glumice. Naprotiv! Ako vam se dopada određena frizura, neki detalj ili boja, fotografija je odlična stvar, kažu stručnjaci. Tako će i oni najbolje znati šta zaista želite.

#10 Recite šta ne želite 

Želite pramenove, ali ne preširoke? Želite izravnati kosu, a opet ne želite baš totalno ravnu. Mušterija ne mora samo reći šta želi, nego i ono šta NE želi, kažu frizeri.

Nastavak na sljedećoj strani…

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *