Categories Kosa

Mojih pet: Kako do zdrave, njegovane i sjajne kose, savjetuje Enisa Raonić

Enisa Raonić

Zima je godišnje doba koje naša kosa baš i ne voli – kape, šalovi, hladnoća, suhi vazduh u zatvorenim prostorijama… Zdrava, sjajna i svilenkasta kosa, neobična frizura, fantastičan kolorit ili moderni akcenti i sigurno ćete biti primijećeni… Nekad vam se, ipak, čini da je to nemoguće postići u kućnim uslovima (saglasni smo) i zato smo u pomoć pozvali stručnjakinju – Enisu Raonić iz sarajevskog salona “En Style” koja u rubrici “Mojih pet” čitateljicama portala ljepotaizdravlje.ba otkriva pet ključnih stvari koje moraju da urade ovog proljeća za svoju kosu!

Za kosu “kao iz reklame” slijedite ove savjete…

#1 Dubinski regenerativni tretman Poslije duge zime, vrijeme je da odložimo kape i šalove i pokažemo ljepotu kose. Prva stvar je posjeta frizeru i dubinski tretman regeneracije kose. Stručno lice će se pobrinuti prvenstveno za čišćenje vlasišta, a zatim regeneraciju i hidrataciju kose od korijena do vrhova. Masaža vlasišta (za koju nikada nemamo vremena) poboljšava cirkulaciju i uz čestu primjenu poboljšava rast kose. Dubinski tretmani su obično sastavljeni iz nekoliko koraka, uglavnom tri do četiri, i po sastavu su keratin-proteinski proizvodi srodni našoj strukturi kose.

Foto: Guliver/Thinkstock

#2 Osvježenje – šišanje ili promjena oblika kose Ono za čim kosa žudi poslije hladne zime svakako je dobro šišanje. Šišanjem ćete otkloniti ostatke ispucalih vrhova i pomoći kosi da ravnomjerno raste i manje puca. Za one malo hrabrije predlažemo drastičnu promjenu u vidu šišanja s preciznim linijama i punim volumenom.

Foto: Pinterest

#3 Pramenovi ili boja za dodatni sjaj, boju, teksturu i volumen Oživite kosu toplim zemljanim tonovima, a uz dodatak crvene i narandžaste postižete bolji intenzitet i sjaj kose. Dodatkom pramenova u više nijansi dobićete zavidnu teksturu i volumen. Pramenovi će istaći vašu dužinu i oblik šišanja.

Foto: Instagram
@luigi.martini1
Foto: Instagram
@luigi.martini1

#4 Tretmani protiv opadanja kose Svima nam je već dobro poznato učestalo proljetno opadanje kose, koje je najbolje regulisati specijalnim šamponima i ampulama. Piling šampon energizira tjeme, dubinski čisti i stimuliše aktivnost korijena dlake. Ampule revitalizuju korijen kose, zatim ga učvršćuju, a struktura dlake postaje jača i samim tim smanjuje se ispadanje kose. Proces ćete ubrzati ako koristite vitamine za rast kose.

Foto: Guliver/Thinkstock

#5 Uvijanje Oduvijek je poznato da uvijena kosa daje romantični izgled i klijenti je obično koriste za specijalne prilike. Probudite proljeće u sebi, a svojoj kosi dajte dodatni volumen uvijajući je raznim uvijačima i viklerima. Takva kosa se sporije masti i duže izgleda uredno. Razne vrste pletenica možete uvrstiti u omiljene proljetne frizure. Bila jedna ili u paru, pletenice su svakako hit i ovog proljeća.

Foto: Guliver/Thinkstock

Priredio: Siniša Vujanović

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *