Categories Tijelo

6 trikova uz koje će lak na nogama potrajati dugo!

Nijedan lak na noktima nije vječan, a ipak bismo rado produžili život onom na stopalima. U prosjeku, lak za nokte na nogama traje puno duže od onog na rukama, no to svejedno često nije dovoljno.

Baš sada, ljeti, kad je najvažnije da imamo lijepo uređena stopala i gotovo obavezno stavljamo lak na nokte, njegova trajnost je posebna briga. “Načeće” će ga nošenje otvorenih sandala, pijesak s plaže, more…

Uz ovih nekoliko trikova lak na nogama, ipak, može trajati mnogo duže.

#1 Nokti moraju biti sasvim suhi

Prije stavljanja laka dobro očisti nokte acetonom, te će se tako ukloniti eventualne masnoće iz losiona za tijelo ili prljavštine. Nokat mora biti sasvim čist da bi novi lak dobro prijanjao. I još važnije: nokti moraju biti potpuno suhi pa lak ne bi trebalo nanositi sat, dva nakon tuširanja jer su nokti nabubre od vode i lak će neće dobro primiti.

#2 Bolji je tanki sloj od debelog 

Lak će biti postojaniji ako se nanosi u tankim, ujednačenim slojevima. Više tankih slojeva trajaće duže od jednog debelog.

#3 Premazati dva puta vrh

Vjerovatno je da će se lak prvo oštetiti na vrhu nokta zato taj dio treba “pojačati”. Zvuči neobično, ali pomaže: nakon prvog sloja, preći četkicom i odozgo po tankom (poprečnom) rubu nokta. Jeste da će se zamrljati i koža iznad nokta, ali to se na kraju može ukloniti štapićem za uši umočenim u aceton.

#4 Nikad vrući fen 

Laku zapravo treba puno duže da se osuši nego što se to čini. Ali, ako ste u žurbi radije koristite lakove koji se brzo suše nego vrući fen. Takvo “nasilno” sušenje lak će učiniti krhkim.

#5 Neka stopala uvijek budu hidrirana

Možda nam to ne bi palo napamet, ali održavanje stopala hidriranim produžiće i vijek trajanja laku. A i stopala će izgledati bolje, naravno. Posebno je važno da se krema nanese na stopala nakon tuširanja jer topla voda isušuje kožu, pa tako i područje oko nokta što može uzrokovati krzanje laka.

#6 Ponovno nanošenje nadlaka

Nadlak odnosno top coat ima ulogu da štiti lak i produži mu trajnost, no ni nadlak nije vječan. Zato, obnovi ga svakih nekoliko dana. Spriječiće guljenje laka, a nokti će biti sjajni, kao da ste upravo izašli iz salona.

Izvor: 24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *