Donosimo nekoliko savjeta kako spriječiti strije u trudnoći

by | 30 Novembra, 2023

Vjerovatno vam nije strana činjenica da su strije — ili striae distensae ako želite zvučati malo znanstvenije — prilično česte pojave tokom i nakon trudnoće

Nema apsolutno ničeg lošeg u strijama, stoga se ne uznemirujte ako ste ih već usput dobili. Međutim, ako ih želite svesti na najmanju moguću mjeru (ili liječiti i izblijediti strije koje već imate), donosimo najbolje savjete. Unaprijed naučite sve što trebate znati o tome kako spriječiti strije tokom trudnoće.

Šta su strije?

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, strije su vrsta ožiljaka koji nastaju kada se koža skuplja ili rasteže vrlo brzo. Najvjerovatnije ćete iskusiti strije tokom naglog rasta, trudnoće, perioda brzog gubitka ili dobivanja na težini ili razdoblja brzog rasta mišića, primjerice tokom treninga s utezima.

Što se tiče načina na koji strije znanstveno djeluju, koža sadrži proteine ​​(koji se nazivaju kolagen i elastin) koji je podržavaju i omogućuju joj rastezanje. Ali kada se koža jako brzo širi ili rasteže, ti proteini mogu puknuti i mogu se pojaviti strije.

Kada se strije pojave, koža može izgledati tanje ili se strije mogu pojaviti kao udubljene linije na koži. Ovisno o boji kože ili o tome koliko dugo strije postoje, mogu izgledati crvenkaste, ljubičaste, srebrne, bijele, tamnosive ili crne.

Zašto nastaju tokom trudnoće

Strije su česte tokom trudnoće zbog kombinacije fluktuirajućih razina hormona, istezanja kože i genetike. Najvjerovatnije će se pojaviti tokom trećeg tromjesečja trudnoće, kada je koža najviše istegnuta. Tokom trudnoće tijelo proizvodi više razine hormona, poput estrogena i progesterona, što može oslabiti elastičnost kože i učiniti je sklonijom strijama. Osim toga, debljanje tokom trudnoće može pridonijeti razvoju strija, posebno na područjima gdje je koža najviše istegnuta, kao što su trbuh, grudi, bokovi i bedra.

Strije mogu biti nasljedne, tako da možete biti u većem riziku da ih dobijete ako neko u vašoj porodici ima strije.

Kako spriječiti strije tokom trudnoće

#1 Ostanite hidrirani

Pijenje puno vode može vašu kožu održati hidratiziranom, gipkom i mekom, što može smanjiti vjerojatnost razvoja strija. Održavanje vaše kože hidratiziranom što je više moguće pijenjem puno tekućine, smanjenjem kofeina i hidratacijom može pomoći jer je manje vjerojatno da će hidratizirana koža puknuti kada se rasteže.

Kako pravilno hidrirati normalnu i mješovitu, a kako suhu kožu?

#2 Koristite proizvode s hijaluronskom kiselinom

Nanošenje proizvoda koji sadrži hijaluronsku kiselinu može učiniti strije manje uočljivima, posebno ako to učinite ubrzo nakon što se strije pojave. Hijaluronska kiselina može imati i hidratantni i protuupalni učinak na kožu. Kao molekula koja se prirodno nalazi u koži, korisna je u zacjeljivanju i ublažavanju, a oboje može biti od koristi u procesu prevencije ili liječenja strija.

#3 Pokušajte s retinoidom

Nakon trudnoće, retinoidi mogu pomoći u liječenju strija poticanjem proizvodnje kolagena i elastina, kao i ubrzavanjem izmjene stanica. Imajte na umu da retinoidi nisu sigurni za korištenje tokom trudnoće i smiju se koristiti samo nakon toga.  Također se ne preporučuju za osjetljivu kožu, stoga budite oprezni i razmislite o testiranju flastera ako niste sigurni kako će vaša koža reagirati.

#4 Težite sporom i ravnomjernom debljanju

Strije se često pojavljuju tokom trudnoće jer brzo dobivanje na težini može uzrokovati istezanje i razdvajanje kože. Težnja da vaš dobitak na težini bude što stabilniji može biti od pomoći u smanjivanju strija. Stalno dobivanje na težini može pomoći u sprječavanju strija smanjenjem opterećenja kože.

#5 Vježbajte redovno

Redovno vježbanje može poboljšati cirkulaciju i promicati zdravu kožu. Vježbanje vam također može pomoći u održavanju zdrave težine i izbjegavanju posebno brzog debljanja, što može zaštititi od pojave strija. Ako niste sigurni koja je razina tjelovježbe sigurna tokom trudnoće, razgovarajte sa svojim doktorom.

#6 Isprobajte Microneedling

Ako želite smanjiti pojavu postojećih strija, microneedling je izvrsna opcija. Microneedling djeluje tako da potiče kožu da proizvodi više kolagena i elastina, što zauzvrat može popraviti neke pukotine koje se mogu dogoditi tokom trudnoće. Vjerovatno će vam trebati nekoliko tretmana prije nego što rezultati budu vidljivi.

Strije su normalan dio trudnoće (i života), i iako nema ništa loše u tome da ih imate, postoji nekoliko načina da ih spriječite i liječite ako želite smanjiti njihovu pojavu. Uz to, gore navedeni savjeti neće nužno funkcionirati u svim slučajevima, stoga budite realni sa svojim očekivanjima.  Ako vam se tokom trudnoće ipak pojave strije, vjerovatno će s vremenom izblijediti i postati manje uočljive.

 

ljepotaizdravlje.ba

gpointstudio / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.